Norge

Erna i tårer: - Gjør vondt for meg

Mannen til Erna Solberg handlet aksjer. Det skjedde mens hun var statsminister.

Sindre Finnes er mannen til Erna Solberg. Han handlet aksjer mens Solberg var statsminister. Solberg er fra partiet Høyre. Hun var statsminister fra 2013 til 2021.

Finnes fikk beskjed om at handel med aksjer ville gi Solberg utfordringer. Beskjeden kom fra Statsministerens kontor. Det var da Solberg ble statsminister.

Men Finnes handlet aksjer i flere norske selskaper. Han handlet aksjer over 3.600 ganger. Det viser en oversikt fra Høyre fredag.

---

Derfor skal politikere være forsiktige med å kjøpe aksjer

  • Politikere kan ha informasjon om avtaler og ting som skjer framover.
  • Derfor kan de kjøpe seg aksjer før en stor avtale blir offentlig. Noe de selvsagt ikke skal gjøre.
  • Når den store avtalen kommer, kan en aksje bli mer verdt.
  • Om politikeren da har kjøpt seg aksjer, vil de tjene på det.
  • Derfor finnes det regler om habilitet. En politiker skal ikke blande seg i en sak som han eller hun kan tjene på. Eller noen nær dem kan tjene på. Politikeren er da inhabil.

---

Solberg er leder i Høyre. Hun møtte pressen fredag morgen. Hun skulle fortelle om aksjene. Mannens aksjer har gjort henne inhabil i flere saker mens hun var statsminister. Det sa Solberg selv.

– Sindre har handlet langt mer enn han har fortalt meg og Statsministerens kontor, sa Solberg.

– Det er alvorlig. Det betyr at jeg egentlig har vært inhabil i enkelte saker jeg har behandlet.

Sindre Finnes fortalte ikke om aksjene sine til Solberg. Verken mens hun var statsminister, eller i tiden etterpå.

– Han har drevet med omfattende, kortsiktig handel med aksjer. Til tross for at han har visst at han ikke skulle gjøre det.

– Det er vondt for meg å være så hard mot Sindre som jeg er i dag, sa Solberg. Hun måtte ta en liten pause da hun snakket om ektemannen. Solberg hadde tårer i øynene.

Solberg tror ikke hun har gjort ugyldige vedtak som statsminister. Årsaken er at hun ikke visste om aksjene til Finnes.

Hun er helt sikker på at Finnes ikke har fått informasjon fra henne. Men hun kunne heller ikke utelukke det. Årsaken er at de bodde sammen i åtte år mens hun var statsminister.

– Tillitsbrudd er vanskelig, særlig i en familie, sa hun.

Sindre Finnes sier han ikke har vært ærlig.

– Jeg er svært lei meg for at jeg har satt Erna i denne situasjonen. Jeg har ikke vært ærlig. Verken overfor henne eller Statsministerens kontor. Det beklager jeg dypt. Det sier Finnes til avisa E24.

– Jeg har gjort alvorlige feil. Det har gjort det umulig for Erna å vurdere sin habilitet da hun var statsminister, sier han.

Han sier han har gitt feil informasjon til Solberg og pressen. Også etter Solberg var ferdig som statsminister.

Aksjer har skapt trøbbel for flere politikere. Politikere skal være forsiktig med aksjer. Årsaken er at de tar viktige avgjørelser. Disse kan påvirke verdien på aksjer. Når du kjøper aksjer, eier du litt i et selskap.

Ola Borten Moe brøt reglene for å handle aksjer. Han kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen. Samtidig var han med i regjeringen som statsråd. Han var blant annet med på et møte i regjeringen. Det handlet om en stor kontrakt til selskapet Nammo. Og Kongsberg Gruppen eier indirekte deler av Nammo.

Moe sluttet som statsråd i sommer. Han sluttet også som nestleder i Senterpartiet.

Anniken Huitfeldt er utenriks-minister. Mannen hennes har kjøpt aksjer. Samtidig var hun med på beslutninger. Det burde hun ikke vært, ifølge henne selv. Årsaken var mannens aksjer.Siste utgave

På forsiden nå