Norge

Hvorfor stemte færre i år?

Færre brukte stemmeretten i år. Det er sammenlignet med valget i 2019. Hvorfor er det slik?

Kommunevalget er ferdig. Folket har talt. Og bestemt hvem som får styre de neste fire årene.

I Norge har rundt 4,3 millioner mennesker rett til å stemme. Men ikke alle brukte retten sin.

Rundt 2,5 millioner stemte i år. Det er 62,4 prosent av alle med stemmerett. Det viser tall fra Valgdirektoratet 13. september.

Mange valgte å stemme på forhånd. 48 prosent av alle stemmene var forhånds-stemmer. Det er ny rekord. Men det hjalp ikke på det totale antallet stemmer.

Det var flere som stemte i valget i 2019. Da brukte 64,7 prosent stemmeretten. Hvorfor har ikke flere stemt i år?

Hvor mange som stemmer, bruker å svinge litt. Det sier statsviter Troy Saghaug Broderstad. Han forsker på valg ved Universitetet i Tromsø (UiT).

– Det er egentlig ikke oppsikts-vekkende at færre stemmer i år. Vi bruker å si at valg-deltakelsen reflekterer hva som står på spill i valget, sier han til Klar Tale.

Han kommer med et eksempel:

– 2019 var et «bompengevalg». Mange protesterte mot å betale bompenger. Det fikk mange til å stemme. I valget etter terroren på Utøya i 2011 var det også mange som stemte. Statsminister Jens Stoltenberg sa før valget at vi skulle ha mer demokrati og åpenhet. Det hjalp på valg-deltakelsen.

I år er det kanskje mindre som står på spill for velgerne, tror Broderstad.

– Men det er forskjell på kommunene. Noen steder stemmer veldig mange. I andre kommuner stemmer færre. Det kommer litt an på sakene lokalt.

Valg-deltakelsen ble mindre på 1980-tallet, sier Broderstad. Sist over 70 prosent stemte i et lokalvalg, var i 1983. Siden da har tallet vært på rundt 60 prosent i hvert valg.

– Vet dere hvorfor en mindre andel stemmer i dag enn på 80-tallet?

– Det er litt vanskelig si. At færre stemmer nå enn på 80-tallet er litt rart. Det er gjort mye for å gjøre det lettere å stemme de siste årene. For eksempel kan folk stemme på forhånd. Og at perioden du kan stemme er utvidet. Du kan nesten stemme hvor som helst. Men det ser ikke ut til å hjelpe veldig mye, sier forskeren.

Flere stemmer ved stortingsvalg enn i lokalvalg. Folk opplever at det står mer på spill i et nasjonalt valg enn i lokalvalg, sier han.

– Men det er viktig å understreke at det ikke er en katastrofe for demokratiet. Vi lever greit med at rundt 60 prosent stemmer. Vi er langt fra å være et diktatur. Men det hadde selvfølgelig vært bra om alle stemte, sier Broderstad.

---

Kort om saken

  • Færre stemte i årets valg. Det er sammenlignet med valget i 2019.
  • Valg-deltakelsen har vært på rundt 60 prosent siden 1980-tallet. Det gjelder i kommunevalg.

---



Siste utgave

På forsiden nå