Norge

– Hjelpen vi får fra Norge er unik

Norge gir millioner til Røde Kors i Ukraina. – Jeg vil takke det norske folket, sier Maksym Dotsenko.

Ukraina har et enormt behov for hjelp. Rundt halvparten av folket trenger humanitær nødhjelp. Det betyr hjelp som redder liv og lindrer nød.

Mange frivillige i ukrainske Røde Kors hjelper både gamle og unge. Folk får helsehjelp og medisiner. Folk med traumer får også støtte. Røde Kors hjelper også folk på flukt. Både i Ukraina og i naboland.

Norge hjelper også til. De gir én milliard kroner til nødhjelp i Ukraina. Pengene kommer fra Nansen-programmet. Det er en pott med 75 milliarder kroner bestemt av Stortinget. Pengene skal gå til Ukraina og skal brukes i løpet av fem år.

350 millioner av disse pengene går til Røde Kors i Ukraina. Det er Maksym Dotsenko takknemlig for. Han er leder for Røde Kors i Ukraina.

---

Nansen-programmet

  • Stortinget har satt av 75 milliarder kroner for Ukraina over fem år. Det vil si 15 milliarder kroner i året. Det gjelder fra 2023 til 2027.
  • Nansen-programmet skal hjelpe Ukraina gjennom krigen. Det innebærer militær støtte og nødhjelp. Samt å opprettholde infrastruktur for sivile. Og andre viktige funksjoner i samfunnet.
  • Programmet skal også bidra til gjenoppbygging av det ukrainske samfunnet når det er mulig.
  • Programmet er oppkalt etter Fridtjof Nansen. Han vant Nobels fredspris i 1922. Og gjorde en stor humanitær innsats i Ukraina for hundre år siden.

Kilde: Regjeringen, Store norske leksikon

---


Klar Tale møter Dotsenko på Stortinget. Han er i Norge blant annet for å delta i et internasjonalt møte om nødhjelp i Ukraina.

– Dette er unikt. Det er ingen andre land som har støttet oss slik i løpet av krigen. Det sier Dotsenko. Han snakker da om hele Nansen-programmet på 75 milliarder kroner.

– Med støtten fra Norge kan vi planlegge fremover og gi langsiktig støtte til folket vårt.

På Stortinget møter Dotsenko stortings-president Masud Garahkhani. Samt Norges Røde Kors. De skal snakke sammen om krigen og behovene Ukraina har.

– Norges Røde Kors er gode partnere. Vi organiserer programmer for nødhjelp sammen. Det er svært viktig for oss. Jeg vil også gjerne takke det norske folket, Stortinget og myndighetene. Støtten vi får er enestående, sier Dotsentko.

Røde Kors hjulpet flere millioner mennesker siden krigen startet. Jonas Gahr Støre sier de gjør en viktig innsats i Ukraina. Han er Norges statsminister.

– De humanitære behovene er store som følge av Russlands krigføring. Ansatte og frivillige i Røde Kors viser stort mot. De redder liv og lindrer nød hver eneste dag. Det sier Støre i en pressemelding.

Mediene er ikke alltid like interessert i det som skjer, sier Dotsenko. Samtidig blir behovene for hjelp større.

– Behovene blir mer kompliserte. De varer lengre og det blir stadig dyrere. Nansen-programmet er et godt eksempel på balansen i hjelpen vi trenger. Mellom militære, humanitære og sivile behov.

– Løser Nansen-programmet alle problemene i Ukraina?

– Jeg er redd for at ingen program i verden kan løse alle problemene. Årsaken er at de er så store og forskjellige. Og de er vanskelige å løse. Vårt mål er hovedsakelig å gi støtte til de som virkelig trenger det. Det er en vanskelig jobb å prioritere. Derfor nøler jeg ikke med å si at det ikke er nok. Men jeg håper den samlede styrken av alle våre partnere vil hjelpe oss.

I Ukraina er 6 millioner mennesker på flukt, ifølge Dotsenko. Minst like mange har flyktet til andre land.

– For oss er det viktig å hjelpe folk nå. Men vi ønsker også å motivere folk til å komme tilbake i framtiden. Folket er vår viktigste ressurs. De er framtiden vår. Jeg ønsker å vise frem alle behovene våre. Både de akutte behovene i de okkuperte områdene. Og de mer komplekse behovene for framtiden.

Dotsenko er forberedt på at vinteren blir tøff.

– Det vil ikke bli lettere enn forrige vinter. Det er jeg sikker på.

---

Kort om saken

  • Norge gir 350 millioner til Røde Kors i Ukraina. Pengene skal brukes til nødhjelp.
  • Lederen i ukrainske Røde Kors er takknemlig. Han heter Maksym Dotsenko.
  • Ukrainas behov blir større og mer kompliserte for hver dag som går, ifølge Dotsenko.

---Siste utgave

På forsiden nå