Norge

I dag kommer statsbudsjettet

I dag kommer regjeringens forslag til statsbudsjett. Det viser hvordan regjeringen vil bruke penger i 2024.

Statsbudsjettet kommer hvert år. Det er regjeringen som lager statsbudsjettet. Det skal vise hva regjeringen ønsker å bruke penger på.

Budsjettet er et forslag for hva pengene til Norge skal brukes til. Det er Stortinget som bestemmer om det skal vedtas eller ei. Hvis Stortinget er uenig i hva pengene skal brukes til, kan de la være å godta budsjettet. Hvis et flertall av politikerne er uenige, kan de vedta et alternativt budsjett, som regjeringen kan bli nødt til å styre med.

– Målet med statsbudsjettet er å gjøre ting litt bedre. Og sikre trygghet for folk. Det sier Trygve Slagsvold Vedum til nyhetsbyrået NTB. Han er finansminister.

Vedum møtte pressen tidlig fredag morgen. Klokken 9 skal han presentere statsbudsjettet.

Mye tyder på at regjeringen vil bruke mer oljepenger. Det vil si hvor mye penger de ønsker å bruke av våre inntekter fra olje. Dette kalles ofte «oljepengebruk».

Det har allerede kommet noen nyheter om hva regjeringen vil bruke penger på. Vedum peker særlig på tre hovedpunkter i neste års budsjett:

  • Forsvaret. Her vil regjeringen 15 milliarder kroner mer neste i 2024.
  • Pensjon. Vedum nevner økt pensjon. Dette er et av de største tiltakene som påvirker mange sin pengebok.
  • Barnehage. Barnehage skal bli billigere fra 1. august neste år. Prisene går fra 3.000 kroner til 2.000 kroner i måneden. På usentrale steder blir prisen 1.500 kroner i måneden.

I fjor la regjeringen fram et stramt budsjett. Det var for å hindre at varer og tjenester skulle bli dyrere. Samt for å hindre rentene skulle bli høyere.

I år kan det bli mindre stramt. Både SSB, Norges Bank og Finans-departementet tror prisene er på vei ned igjen, sier Vedum.

– Skyene er lysere enn de var i fjor. Det er mer håp, sier Vedum til NTB.

Likevel har regjeringen gjort harde prioriteringer, sier han.

Vedum varsler også tiltak for å hjelpe. Regjeringen vil hjelpe de som sliter mest økonomisk nå.

Det har vært debatt om oljepengebruken. Organisasjonen LO har bedt regjeringen bruke mer penger. Partiet Venstre har advart om å bruke for mye penger.

Vedum sier at årets budsjett skal være trygt og ansvarlig.

Siste utgave

På forsiden nå