Norge

Ny sak om habilitet for regjeringen

En venn av Jan Christian Vestre fikk stillinger innenfor departementet hans. Vestre sier han ikke var med på å bestemme dette.

Jan Christian Vestre er næringsminister. Fredag kom det fram at en venn av Vestre fikk lederstilling innenfor departementet. Stillingene det er snakk om er midlertidige.

– Det gjelder en venn av meg – ikke en nær venn. Vi ble kjent med hverandre gjennom en felles nær venn. Som følge av det omgås vi sosialt. Det kan være 17. mai-feiringer, nyttårsfeiringer og hytteturer. Det sier Vestre til nettsiden E24 torsdag.

Veste sier han ikke visste om dette. Men sier selv at han var inhabil eller nær grensa til inhabil.

---

Hva betyr det å være inhabil?

  • Ordet «habilitet» handler om tillit. Personer som tar beslutninger, skal ikke være på noens side. De skal ikke tjene på beslutningen personlig. Er det tvil om dette, kan personen være inhabil. Da må de la være å blande seg i saken.
  • Om Vestre er inhabil, betyr det at han ikke kan håndtere noen av disse sakene.

---

Veste sier han ikke har vært med på å bestemt om hun skulle få jobb eller ikke.

Dette er ikke første sak om habilitet regjeringen ser på. Det siste året har det vært mange av dem. Og flere har måttet slutte som følge av dem. Blant annet Anette Trettebergstuen, Anniken Huitfeldt og Ola Borten Moe.

Jonas Gahr Støre mener dette er uheldig. Han er Norges statsminister.

– Han kan ikke behandle en sak som berører en venn som han er inhabil overfor. Det har tidligere skjedd feil i denne saken, og det er uheldig, sier Støre.

Støre sier at Vestre er åpen om det som har skjedd.

---

Kort om saken

  • Regjeringen har fått en ny habilitetssak i fanget.
  • En venn av Jan Christian Vestre har fått lederstillinger innenfor departementet til Vestre. Det var snakk om midlertidige stillinger.
  • Vestre sier han ikke var med på å bestemme dette.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå