Norge

Nye asylmottak kommer over hele landet

Regjeringen sier det skal komme flere nye asylmottak over hele landet. De sier de er nødt til å bygge mange for å ta imot alle flyktningene.

– Det kommer så mange mottak at jeg tror det er vanskelig for folk å ta inn over seg hva det betyr. Det sier Emilie Enger Mehl til nyhetsbyrået NTB. Hun er justisminister.

Bare i oktober kom det 3.000 nye plasser på asylmottak.

– Det er fem nye mottak per uke. De skal ligge i en kommune. Det skal bo folk der som skal ut i skole, få helsehjelp og bli en del av hverdagen mens de bor der, sier Mehl.

På én måned, i august, ble det laget 28 nye mottak.

– Dette er store tall. Og det kommer på toppen av at vi allerede har mange tusen ukrainere ute i norske kommuner, sier hun.

Mehl advarer om at det kan bli enda tøffere. Men situasjonen er usikker. Vi vet ikke hvor mange som kommer fra Ukraina framover.

Men det vi vet er at antallet som kommer, har økt mye de siste ukene. Seks uker på rad har det kommet over 1.000 ukrainere i uken. Og så høye tall har det ikke vært siden de første ukene av Ukraina-krigen.

Norge tar imot 60 prosent av alle ukrainere som kommer til de nordiske landene.

Utlendings-direktoratet (UDI) vet ikke helt hvorfor så mange velger Norge.

Frode Forfang tror det handler om det Norge kan tilby. Han er direktør for UDI.

Siden det har kommet så mange flyktninger på engang, kan de måtte bo lenger på mottak. Dette er tiden før de får et sted å bo i kommunene.

---

Kort om saken

  • Regjeringen har bestemt at det skal komme flere nye asylmottak over hele landet.
  • Mange som flykter fra Ukraina kommer til Norge.
  • Bare i oktober kom det 3.000 nye plasser på asylmottak.

---

Siste utgave

På forsiden nå