Norge

Da Norge jaktet på hekser

På halloween er «hekser» et vanlig syn. Visste du at det før i tiden var straffbart å være heks?

Vi hører om hekser i eventyrene. Og i TV-serier og bøker, som «Harry Potter» og «Game of Thrones».

Heksene er godt synlig også på halloween. De har spisse hatter, lange neser og tryllestav i hånda. Utkledde barn går fra dør til dør og sier «knask eller knep».

Det ville de kanskje droppet for 500 år siden. Den gang trodde nemlig folk på både hekser og trolldom. Og heksa var ond og drev med trolldom.

Og ble du beskyldt for å være heks, kunne det bli farlig. I verste fall kunne du dø av det.

– Det har vi flere eksempler på, både i Norge og Europa. Det sier Rune Blix Hagen til Klar Tale. Han er professor ved Universitetet i Tromsø. Hagen har forsket på det som kalles trolldoms-prosesser.

Hagen snakker om noen eksempler. De er fra midten av 1500-tallet og gjennom 1600-tallet.

– Den siste hekse-brenningen vi kjenner til i Norge, skjedde i 1695, sier han.

Også andre enn vanlige folk trodde på trolldom og heksekunst. Myndighetene, for eksempel. Hekser ble sett på som farlige kriminelle. Og trolldom var strengt forbudt.

– Brøt du disse lovene, risikerte du å bli straffet med døden, sier Hagen.

Men hvorfor var det slik?

Religion og kirken påvirket rettsvesenet sterkt på den tiden. Trolldom betød at noen hadde en pakt med Satan. Folk trodde slike mennesker kunne bruke «svart magi» for å skade andre.

– Det kunne for eksempel være å lage uvær, slik at avlinger gikk tapt. Eller at sjømenn druknet på havet, sier Hagen.

Slike hekser hadde et eget navn: Værheks. De fikk ofte skylda hvis det plutselig ble veldig dårlig vær. Folk trodde også trolldom var årsaken hvis noen ble syke på uforklarlig vis.

Det kunne bli rettssak hvis noen var mistenkt for trolldom.

– Det foregikk som en slags vanlig rettssak. Med vitner som fortalte om skader eller tap. Men på denne tida ble også tortur brukt for å få folk til å tilstå.

Det fantes også andre metoder for å avsløre om noen var heks eller ei. Den mest kjente metoden var en test i vann, ifølge Hagen.

Den gikk ut på å kaste den mistenkte på vannet eller i havet. Hvis den mistenkte fløt, var personen skyldig. Hvis personen sank, var han eller hun uskyldig.

– I Finnmark har vi rundt 30 eksempler på vannprøven. De fleste var kvinner, men noen var også samiske menn. Alle fløt, og alle ble dømt til døden, sier Hagen.

Det var altså vanskelig å bli frikjent, hvis du først ble mistenkt.

I Norge har vi rundt 310 eksempler på at hekser ble brent. Rundt 260 av disse var kvinner. Resten var menn.

– Hvorfor ble flest kvinner dømt?

– På denne tiden trodde folk at djevelen angrep menneskene på sitt svakeste ledd. Og det svakeste leddet var kvinnen. Folk trodde at kvinner lettere lot seg friste av Satan. Hekselære var et fag på universitetene i Europa på denne tiden. Og dette var et sterkt kvinne-fiendtlig fag, sier Hagen.

Senere ble det et klarere skille mellom religion og rettsvesenet, sier Hagen.

– Rettsvesenet godtok etter hvert ikke slike beskyldninger. Det var vanskelig å finne skikkelige bevis på at noen drev med heksekunst og trolldom. Bevisene var for dårlige.

– Så det er ikke farlig å kle seg ut som heks til halloween i år?

– Nei, ler Hagen.

– Du blir ikke straffet om du kler deg ut som heks, sier han.

Men pass på at knepene ikke går for langt. Slik at det blir skader på hus og hjem.

– Da er det andre lover som gjelder.

---

Gammel folketro

Spøkelser, hodeskaller, hekser og andre skumle vesen. Når det er halloween, er det meste lov. Det fantes en tid da folk trodde på skumle vesen. I dag vet vi at de ikke finnes. Her er noen eksempler:

Troll – Store og stygge vesen som ligner mennesker. De bodde i dype skoger eller i fjellene. I eventyrene er troll ofte dumme.

Nøkken – Et vesen som bodde i elver eller innsjøer. Den lokket folk til å drukne, trodde folk. Nøkken var spesielt skummel etter at sola gikk ned. Den kunne forvandle seg til andre vesen.

Spøkelser – Et menneske som egentlig har dødd. Men som fortsatt er til stede. Et annet ord er gjenferd.

Nisser – Mange av oss tenker at en nisse er snill og grei. Han har langt, hvitt skjegg og gir oss gaver på julaften. Fra gammelt av trodde folk på en annen type nisse. En liten mann som bodde på gården. Folk måtte behandle ham bra. Hvis ikke, kunne han gjøre skade.

Sirener – Kvinner som var vakre, men farlige. De sang så vakkert og lokket sjøfolk til å nærme seg. Og da sank skipet ned i dypet.

---