Norge

Dette er Oslos julegave til London

En 70 år gammel gran ble hogget ned i Oslo fredag. Den skal gis i julegave til London.

Hvert år gir Oslo en julegran til London. Det er en 70 år gammel tradisjon.

Årets juletre ble hogget ned i Sørkedalen. Der var Oslos ordfører Anne Lindboe sammen med ordføreren i Westminster. Hun heter Patrica McAllister.

Tradisjonen startet som en takk til det britiske folk. For hjelpen britene gav til Norge under andre verdenskrig.

Ordfører Lindboe mener treet har en viktig symbolsk verdi.

– Vår oppfatning er at treet er noe mange briter ser fram til og setter pris på. Det sier Lindboe til nyhetsbyrået NTB.

Britene har likevel vist misnøye over enkelte tidligere trær. I 2019 ble juletreet omtalt som «glissen» og «blodfattig» i sosiale medier.

Lindboe sier det er vanskelig å finne et perfekt tre. Arbeidet starter allerede fem til ti år før treet blir sendt til London.

– De får ekstra pleie. Og transporttiden fra Norge til London er redusert betydelig. Og så må jeg jo minne om at dette er et ekte tre i en norsk skog. Det vil jo være vanskelig å finne et «Disney-tre». Treet vi sender i år er omtrent 70 år. Men vi gjør det vi kan for å sende et fint juletre som britene setter pris på, sier hun.

Mange har lurt på om tradisjonen vil fortsette. I Bergen har de sluttet å gi juletre til byen Newcastle. Årsaken er at politikerne ønsker en mer bærekraftig måte å takke for hjelpen på.

Lindboe sier de vurderer belastningen på klimaet hele tiden.

– Båten som frakter juletreet, har faste runder over til England. Og treet er med på en av de faste turene, sier hun til NTB.

Politikerne i Oslo skal bestemme om tradisjonen skal fortsette. Det skjer til neste år, ifølge Lindboe.

Hun håper likevel at Oslo kan fortsette å sende trær til London i mange år framover.

– Det vil naturligvis bli gjort en totalvurdering av gavens betydning. Sett opp mot blant annet klimaavtrykket. Jeg håper vi finner gode løsninger for å fortsette med denne tradisjonen i mange år fremover, sier Lindboe.

Siste utgave

På forsiden nå