Norge

Mange lever i hjem uten denne: – Som å kjøre bil uten bilbelte

Røykvarsleren din kan gå ut på dato. Men halvparten av oss slurver med å sjekke at den er i orden.

Jula er høytid for branner i norske hjem. Det viser tall fra brannstatistikk.no.

Det er det flere årsaker til.

Den vanligste årsaken er bruk av åpen ild, ifølge Rolf Søtorp. Han er direktør i Brannvernforeningen. De jobber for at ingen skal dø i brann i Norge.

– Det er viktig å slokke brennende lys hvis du føler deg trøtt. Eller forlater et rom. Pass også på at lysene står på brannsikkert underlag. Og uten noe brennbart like ved, sier Søtorp til Klar Tale.

I tillegg pynter mange med elektriske lys i julen.

– Da er det mye som kan gå galt. Derfor er det viktig å sjekke belysningen grundig før den blir satt fram. Se etter skader, svimerker eller om noen av lyspærene har sluttet å lyse. Dette er bare noen av flere tegn på at belysningen kan være skadet, sier Søtorp.

Det kan føre til brann i både julepynt og andre brennbare materialer. Søtorp ber også folk være forsiktig med bruk av skjøteledninger. Du bør unngå skjøteledning for ting som skal brukes i lengre tid. Du bør også passe på at julepynten er laget for bruken du har tenkt. Er den egnet til å henge ute? Er det riktig stikkontakt for den belysningen? Er den for eksempel jordet? Du bør også sjekke om belysningen har et CE-merke. Dette er bevis på at det følger sikkerhets-kravene i EØS-området.

Det hjelper også å ha en røykvarsler.

– Røykvarsleren redder liv. Den er den ene tingen som gir deg best sjanse for å overleve ved en boligbrann. Tidlig varsling kan være forskjellen på liv og død, sier Søtorp.

Bildet viser direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Men mange slurver med å sjekke at røykvarsleren fungerer.

– Mange aner ikke at selve røykvarsleren går ut på dato. Det sier Øystein Øren i en pressemelding. Han er brannekspert i selskapet Frende Forsikring.

Vanlige røykvarslere lever normalt åtte til ti år. Men halvparten av oss vet ikke dette. Det viser en ny undersøkelse utført av Norstat for selskapet.

– Vi har også spurt når folk sist sjekket batteriet i varsleren sin. Åtte prosent har aldri sjekket. Mens 11 prosent ikke har sjekket det siste året. Det betyr at én av fem tar store sjanser med sikkerheten, sier Øren.

Den enkleste måten å sjekke røykvarsleren, er å se om den funker. Nyere røykvarslere har også datostempel, ifølge Øystein Mathisen. Han er fra brannvesenet i Sandefjord.

Batteriene bør skiftes minst én gang i året. Om du ikke har datostempling, kan du prøve å huske hvor gammel varsleren er. Tror du den er ti år eller eldre, er det på tide å kjøpe ny.

Saken fortsetter under faktaboksen.

---

Slik kan du teste røykvarsleren din

  • Hold noe som ryker under varsleren. For eksempel et stearinlys du nettopp har blåst ut.
  • Hvis varsleren begynner å pipe, vet du at den fungerer.

---

1. desember er Røykvarsler-dagen. Øren oppfordrer folk til å minne hverandre om å sjekke.

Det er også viktig å ha nok røykvarslere hjemme. Det skal minimum være én varsler i hver etasje. Men du kan gjerne ha flere.

– Vi anbefaler også at alle soverom har varsler som er seriekoblet med andre varslere, sier Mathisen.

Samtidig er det mange nordmenn som lever uten røykvarsler. Det viser en ny undersøkelse gjort i forbindelse med Røykvarslerdagen. Det synes Søtorp i Brannvernforeningen er både skremmende og overraskende.

– Jeg vil sammenligne det å leve i et hjem uten røykvarsler, med å kjøre bil uten å bruke bilbeltet.