Norge

Nye utgravninger skal gi flere svar om Norges eldste by

Kan vi få flere svar om livet i middelalderen i Tønsberg? Planen er å gå løs på områder som ikke er godt undersøkt tidligere.

Tønsberg blir ofte kalt for Norges eldste by. En gang lå Norges største borg fra middelalderen der. Det ligger på Slottsfjellet. Nå skal en stor arkeologisk utgraving gi nye svar.

– Planen er å gå løs på områder som ikke er godt undersøkt tidligere, sier Arild Braa Norli. Han jobber med kulturhistorie i Vestfoldmuseene.

Slottsfjellet ligger på en liten fjellknaus over Tønsberg sentrum. Musikkfesten Slottsfjellfestivalen har blitt arrangert der. I middelalderen lå Norges største borganlegg der. Det het Tunsberghus.

Norsk borgsenter skal gjøre utgravingen. De skal samarbeide med Norsk institutt for kulturuminne-forskning (NIKU).

I dag kan du se avtrykket av mur rundt borgen. Det strakte seg én kilometer. Du kan også se muren til de mest sentrale byggene.

Men borgen kan ha hatt flere bygg som i dag er helt borte, sier Norli.

– Vi håper å finne spor etter bygninger og aktiviteter. Det kan gi oss ny kunnskap om livet på borgen.

Det har blitt gjort flere utgravninger på Slottsfjell i moderne tid. Det er likevel hundre år siden sist. Arbeidet startet opp i 2025. Selve utgravingene starter ikke før i 2026 eller 2027.

– Arkeologiske utgravninger er kostbare. Det er ekstra dyrt hvis vi finner ting som må konserveres. Vi håper jo på å gjøre spennende funn.Siste utgave

På forsiden nå