Norge

Setter opp renta igjen

Norges Bank setter opp styringsrenta til 4,5 prosent.

Beskjeden om hva som skjer med styringsrenta kom torsdag formiddag. Mange eksperter hadde spådd at renta skulle bli værende på 4,25 prosent. Men slik ble det ikke. Renta settes nå opp til 4,5 prosent.

– Vi ser at økonomien kjøler seg ned. Men prisveksten er fortsatt høy. Det sier Ida Wolden Bache. Hun er sjef i Norges Bank.

Det er årsaken til at Norges Bank gjør renta høyere nå. Høyere rente gir mindre fare for at prisveksten holder seg høy lenge, forklarer Bache.

Styringsrenta har blitt høyere flere ganger i år. Hver gang renta blir høyere, må du betale mer på lånene dine. Årsaken er at styringsrenta styrer økonomien. Når den blir høyere, får også bankene høyere rente på sine lån. Som igjen fører til at de må sette opp sine renter.

Styringsrenta brukes blant annet for å påvirke inflasjon. Det er når priser for varer og tjenester blir høyere over tid. Dette kalles også for prisvekst. Inflasjon kan også beskrives som fall i verdien av penger. Altså at vi får mindre varer for pengene våre.

Målet til Norges Bank er å holde en stabil inflasjon. Prisveksten skal ligge på rundt 2 prosent for å være stabil.

Styringsrenta vil trolig holdes på 4,5 prosent en god stund, sier Bache.

Prisveksten har vært lavere enn ventet. Men den er fortsatt over målet på 2 prosent.

Renta er trolig nær det nivået som skal til for å få prisveksten ned til målet, ifølge Norges Bank.

Etter hvert som prisveksten går ned, kan renta settes ned igjen. Men det er usikkert hvordan norsk økonomi vil utvikle seg videre.

Organisasjonen Huseierne er skuffet over nyheten.

– Dette var julegaven norske husholdninger ikke trengte. Det sier Carsten Henrik Pihl til nyhetsbyrået NTB. Han jobber i Huseierne.

De mener Norges Bank burde ventet med å sette opp renta. For å se hvordan økonomien utvikler seg.

Pihl venter at de første bankene setter opp renta på mandag. De fleste med lån på bolig vil nå få en rente på over 6 prosent, ifølge Pihl.
Siste utgave

På forsiden nå