Norge

Regjeringen vil gjøre endringer i russefeiringen

Har russefeiringen gått for langt? Nå vil regjeringen gjøre tiltak.

Russefeiringen bør skje etter eksamen. Skoler bør forby russeklær når folk blir utestengt. Bransjen som jobber med russ skal granskes. Alt dette sier regjeringen om feiringen.

Russetiden har lang tradisjon i Norge. Med røde klær feirer elever at de snart er ferdige med 13 år med skole. Men det blir et tema for debatt hvert år. Koster det for mye penger? Bør elevene feste så mye rett før eksamen? Blir noen elever utestengt?

Nå varsler regjeringen at de vil roe ned feiringen.

– Det har sklidd voldsomt ut. De siste årene har vi sett mange eksempler på at mange blir utestengt. Både fra russefeiringen og fra fellesskapet. Sånn kan vi ikke ha det. Det er vi nødt til å gjøre noe med, sier Kari Nessa Nordtun. Hun er kunnskapsminister.

Hun presenterer tiltakene sammen med Kjersti Toppe. Hun er minister for barn og familier.

– Vi hører om jenter som ikke får være med på russebuss. De blir fortalt at de ikke er fine nok eller at de veier for mye. Det er hjerteskjærende, sier Nordtun.

Alle skoler i landet bør også vurdere forbud mot russeklær, sier hun. Noen busser har gensere med navnet på alle som er med på bussen. Det samme gjelder for grupper uten buss. Der får ikke alle være med. Det kan skape utestenging, mener hun.

– Jeg oppfordrer alle til å flytte russetiden til etter eksamen. Slik som det er i alle andre land. Slik har de valgt å gjøre det i Tromsø.

Toppe vil gi Forbruker-tilsynet et nytt oppdrag på nyåret. De skal følge med på aktører som selger ting til russen. Slik som biler, klær og utstyr. Hun ber også foreldre å følge med.

Hvem har ansvar for at feiring blir inkluderende og gøy? Det er både regjeringen, kommunene, skolen og foreldrene, sier Nordtun.

– Vi som foreldre har en viktig rolle. Vi må engasjere oss i russefeiringen. Vi må våge å si nei.

Hun oppfordrer også kommunene til å ta grep.

– Kommunene kan legge til rette for møteplasser for russen.