Norge

Disse nye reglene gjelder fra 1. januar 2024

Du som jobber, får nye rettigheter. Flere nye regler begynner å gjelde fra 1. januar.

Saken er oppdatert og noe endret 28. desember.

Stortinget vedtar nye lover. Og gjør endringer i lover og regler som finnes. Flere nye regler begynner å gjelder fra 1. januar 2024. Under kan du lese noen av de viktigste.

Arbeid:

Stortinget har vedtatt endringer i arbeidsmiljøloven. Og forskrifter som hører med. Skillet mellom arbeidstaker og oppdragstaker blir klarere. En arbeidstaker er en ansatt. En ansatt har mange rettigheter gjennom lover og regler.

En ansatt i et konsern har også fått nye rettigheter. Det gjelder ved oppsigelser. Den ansatte kan ha sterkere rett på en jobb i andre selskaper i samme konsern.

Du kan kreve fast jobb etter tre år som midlertidig i en bedrift. Fra før var regelen mellom tre og fire år, avhengig av årsak til den midlertidige stillingen.

Vern mot seksuell trakassering på jobb er blitt sterkere.

– Ingen skal måtte tåle eller frykte seksuell trakassering på jobb, sier Arbeidstilsynet.

Barn og familie:

Barn skal ha noe å si i saker der barnevernet er blandet inn. En endring i dagens regler skal styrke denne medvirkningen. Barnet skal blant annet få velge sin tillitsperson. Denne personen kan barnet ha med seg i møter med barnevernet.

Også barnevernsloven blir endret. Barnevernet i én kommune skal varsle barnevernet i en annen kommune. En familie med behov for hjelp kan ha flyttet til ny kommune. Regelen gjelder i tilfeller der det er behov for en mer inngripende hjelp.

Næringsliv:

Klima og miljø skal ha mye å si. Det gjelder når det offentlige kjøper varer, tjenester og byggearbeid. Det er flere ting å ta hensyn til når det offentlige kjøper varer og tjenester. Blant annet hva det koster i penger. Men nå skal miljø og klima ha minst 30 prosent å si.

Flere næringer får strengere regler. Det gjelder bygg og anlegg, og renhold. Hensikten er å beskytte de seriøse bedriftene mot de som driver i strid med loven. Hensikten er også å beskytte arbeidstakere mot å bli utnyttet.

Noen bedrifter leier ut arbeidere i Norge. Fra 1. januar skal Arbeidstilsynet godkjenne disse bedriftene (bemanningsforetak). Bare slik kan de drive lovlig. Det er også ulovlig å leie arbeidere fra bedrifter som ikke er godkjent. Det skriver Arbeidstilsynet.

Nav:

Står du uten jobb og trenger dagpenger fra Nav? Nå blir det en forenkling i de såkalte ventedagene. Det er de tre dagene du ikke får utbetalt dagpenger helt i starten. Nå trekkes disse tre dagene av din første utbetaling eller utbetalinger. Det er en egenandel, skriver regjeringen.

Har du barn som er over seks år gamle? Da får du litt mer i barnetrygd fra 1. januar. Den nye satsen er 1.510 kroner per barn over seks år. Nav betaler ut barnetrygd hver måned. Den varer til barnet fyller 18 år.

Strøm:

Strømregninga kan være dyr. Siden 2021 har staten hjulpet oss med å betale. Strømstøtten fortsetter også i 2024. Du får dekket 90 prosent av det du betaler på enkelttimer over 73 øre kW/t (uten avgiften mva). Før 1. januar har satsen vært 70 øre. Staten regner med å betale nesten 10 milliarder kroner i strømstøtte i 2024.

Netthandel:

Tar du ofte mobilen fatt og handler på nett fra utlandet? Da har du sluppet ekstra avgifter på varer under 350 kroner. Nå tar dette slutt. Fra 1. januar må du betale avgiften mva på kjøp under 350 kroner. Og eventuelt toll.

Tips! Sjekk om mva er med i prisen i den utenlandske nettbutikken. Eller om du må regne med å betale i etterkant. Ofte krever nettbutikken inn mva for varer under 3.000 kroner. Da slipper du betale mva når du får varen. Du slipper også tollgebyr.

Helse:

Du må betale mer for et besøk hos legen i 2024, sier regjeringen. Du må også betale mer for å få et frikort. Dette er en del av forslaget til statsbudsjett for 2024.

Bøker:

1. januar begynner en ny boklov å gjelde. Det blir fastpris på bøker. Utgiveren av boka skal sette en fastpris for salg. Den gjelder i 12 måneder, skriver NTB.

---

Nye regler 1. januar

  • Lover er endret. Det samme er forskrifter. Nye reglene gjelder ofte fra 1. januar eller 1. juli hvert år.
  • For 2024 er det gjort mange endringer i regler for arbeidslivet.
  • Stortinget vedtar endringer i Norges lover. Norges nasjonal-forsamling vedtar også statsbudsjettet.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå