Norge

Miljøbevegelsen tapte rettssak mot staten

Oslo tingrett tillater dumping av gruveavfall i Førdefjorden.

To organisasjoner saksøkte staten. De ville stoppe tillatelsen til å dumpe avfall fra ei gruve. Avfallet skal legges i Førdefjorden i Vestland.

Men Naturvern-forbundet og Natur og Ungdom tapte i retten, staten vant.

Fra før har staten sagt ja til å dumpe rester fra gruvedrifta i fjorden. Striden har vart i lang tid. En av miljøstridene som har vart lengst, ifølge nyhetsbyrået NTB. Kritikerne er bekymret for livet i fjorden.

Organisasjonene mener tillatelsen fra staten er ugyldig. Det er tingretten uenig i.

Gruveprosjektet skal skje i Engebøfjellet. Det ligger ved Førdefjorden. Selskapet Nordic Mining har jobbet for å få hente ut mineralet rutil. Det har de jobbet med siden 2006. Selskapet planlegger også å utvinne mineralet granat. Det skriver avisa Faktisk.

Deponi er en måte å lagre avfall på. Det skal da gjøres i sjøen. Her skal rester etter at mineralene er hentet ut, lagres. I avfallet er det kjemikalier, skriver avisa Aftenposten.

Organisasjonene er skuffet over resultatet av rettssaken. De må også betale 1,4 millioner kroner. Pengene dekker det staten måtte betale i rettssaken.

– Vi er både sinte og skuffa. Denne dommen er en krise for naturens rettsvern i Norge, sier Truls Gulowsen i en pressemelding. Han leder Naturvern-forbundet.

Organisasjonene skal vurdere om de skal anke dommen. De har én måned på å bestemme seg.

– Staten har tillatt bruk av Førdefjorden som avfallsplass for gruveindustrien. Tingretten har støttet det. I tillegg må vi betale statens kostnader. Dette er et hardt slag mot kampen for norsk natur, sier Gulowsen.

Nordic Mining har brukt rundt 15 år på å få tillatelser. Det skriver selskapet i en pressemelding. De brukt rundt 1,1 milliarder kroner på prosjektet.

– Dommen er som ventet og tydelig. Vi opplever at staten har gjort en grundig jobb, sier Ivar S. Fossum i pressemeldingen. Han er sjef i Nordic Mining.

Nordic Mining har tillatelse til å dumpe 170 millioner tonn gruveavfall.

Siste utgave

På forsiden nå