Norge

Mangel på melk, egg og potet

Er det greit å ha Nyt Norge-merket på mat med tysk melkepulver i? Det blir nå diskutert.

Tine mangler melk. De varsler at det blir 15 millioner liter melk for lite i vinter. Årsaken er en sommer med mye tørke og flom, sier Tine.

Mangelen på melk gjør at de må bruke melkepulver fra utlandet. De skal kjøpe fra Tyskland. Tine har søkt om å få bruke Nyt Norge-merket likevel. Nyt Norge er en ordning for norske matvarer. Det skal vise folk at det de kjøper, kommer fra Norge.

Flere reagerer.

– Tine har underskudd på melk. Det løses ved å kjøpe melkepulver. Folk vil merke lite til denne mangelen, skriver Tine i en pressemelding.

Selskapet skal bruke opp til tre prosent melkepulver i produktene. De lover å si hvilke produkter det gjelder.

Det er også meldt om mangel på egg og poteter i Norge. Geir Pollestad har kalt inn til møte med Tine og Nortura. Han er landbruksminister.

– Jeg er ikke fornøyd med situasjonen. Én prosent melk som må kjøpes fra utlandet, er én prosent for mye, sier Pollestad til avisa VG.

Nordmenn skal få norske egg og norsk melk, sier han.

Bønder har en kvote for hvor mye melk de produserer. Hvis de produserer mer, får de bot. Dette gjelder melkebonde Margrethe Moe. Hun driver Moe Gård i Brønnøysund.

– Jeg er skuffa og provosert. Ellers er jeg så stolt over Tine-merkevaren, sier Moe til kanalen TV 2.

Moe er selv medeier i og leverer melk til Tine. Tine er et samvirke-selskap. Melkebønder som selger melk til Tine, eier også selskapet.

Moe planla dårlig i fjor høst, forklarer hun. Derfor produserte hun for mye melk. Da måtte hun betale en regning på 82.000 kroner.

Melkepulver brukes i produksjon av blant annet iskrem og sjokolade. Freia lager melkesjokolade under navnet «Et lite stykke Norge». De vil ikke bruke melkepulver fra utlandet, skriver avisa E24. Da vil de heller lage mindre sjokolade enn de pleier.
Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå