Norge

Hvor stort problem er æreskultur i Norge?

I TV-serien «Ære» møter vi personer som er utsatt for æreskultur i Norge.

Unge, norske jenter lever i frykt. De frykter at foreldrene skal finne dem. Kanalen NRK har møtt disse jentene. NRK Brennpunkt har laget en ny serie som heter «Ære».

De har sett nærmere på æreskulturen i Norge i to år. Det skriver kanalen i en pressemelding.

Seere får bli med på innsiden av en etterforskningen. Saken handler om et tvangs-ekteskap. De får møte drapsmannen som elsker kvinnen han drepte. Og de får følge ei jente på flukt fra foreldrene sine.

«Nora» forteller om sin største frykt. Hun er redd for at foreldrene finner henne. De vil gjenopprette æren ved å skade henne.

– Uansett så er jeg jo glad i dem. De er jo foreldrene mine, sier Nora.

Jenta heter egentlig ikke Nora. Hun har flyktet fra hjembyen Oslo. Og fra foreldrene sine.

Hvor mange unge fra minoritets-miljøet er redde for egne foreldre? Tallene har aldri vært høyere enn i 2023, ifølge NRK.

De fleste unge i Norge bestemmer i stor grad over seg selv. Samtidig er elever med innvandrer-bakgrunn mer utsatt. De er utsatt for det IMDi kaller for negativ sosial kontroll. IMDi har ansvar for integrering og mangfold i Norge.

Kontrollen kan gjelde hva elever kan delta på. Slik som aktiviteter med skolen, eller på fritiden. Flere har foreldre som driver med sosial kontroll. Men den største forskjellen gjelder parforhold og seksualitet. Der er elever med innvandrer-bakgrunn mer utsatt.

I Stavanger soner Sido Rashid 21 år for to æresdrap. NRK Brennpunkt møter ham i fengslet. Dommen til Rashid er spesiell. Norsk rettsvesen mener at ære var motivet. Det er sjeldent at det skjer.

Jasmina Holten jobber i politiet. Hun er med i serien. Holten forklarer hva æresvold er:

– Det handler om at familien vil ta vare på familiens ære. Handlingene kan være alt fra kontroll, trusler og tvang. Det kan også være fysisk mishandling. Det mest ekstreme er godt planlagte drap, sier Holten.

Holten kom til Norge som flyktning. Hun var 11 år gammel. Holten er nå en av ekspertene på kriminalitet som knyttes til at noen vil beskytte familiens ære.

«Ære» har premiere onsdag.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå