Norge

Hvordan foregår lønnsoppgjøret i Norge?

Og får folk flest mer penger å handle for i 2024?

Vi betaler mer for å låne penger. Samtidig koster mat, varer, tjenester og strøm ekstra mye. Men i 2024 kommer mye til å endre seg, håper flere. Også statsminister Jonas Gahr Støre er optimist.

– Folk skal få bedre råd igjen, sa Støre til kanalen NRK før jul.

Men hva med lønna? Vi trenger en del mer i lønn for å få bedre råd, eller økt kjøpekraft.

Våren er tida for lønnsoppgjøret i Norge. Det er da vi som jobber, får mer i lønn. En rekke organisasjoner taler vår sak. Og de ønsker at du får mer i lønn. Lønna bør vokse litt mer enn prisen på varer og tjenester i samfunnet. Først da kan vi si at vi får bedre råd.

YS er en av disse organisasjonene. De vil kreve over 5 prosent mer i lønn for folk. Det skriver de i en pressemelding.

– YS mener det er rom for et godt lønnsoppgjør denne våren, sier Hans-Erik Skjæggerud. Han leder YS.

Flere tror at 2024 blir et bedre år enn 2023. Blant dem er Norges Bank og Statistisk sentralbyrå (SSB). De tror du vil få mer penger å bruke i år, skriver kanalen TV 2. Varer og tjenester blir riktignok dyrere, men mer i lønn skal redde oss.

Årets oppgjør om lønn er et hovedoppgjør. Da forhandler de om både lønn og andre rettigheter for oss som jobber.

Først leverer Teknisk beregningsutvalg (TBU) en rapport. Det skjer i midten av februar. Det er en foreløpig rapport. Den handler om norsk økonomi og utviklingen til lønningene.

TBU er et statlig utvalg. De ser på prisene og hvor mye lønna ligger på i ulike bransjer i Norge, skriver LO. De er en stor organisasjon for arbeidere.

Tallene fra TBU blir brukt av alle som forhandler om lønn. TBU leverer sin endelige rapport i midten av mars.

Da starter også frontfags-oppgjøret, skriver NTB. Frontfaget er industri som har konkurranse fra utlandet.

De forhandler alltid først. Andre bransjer bruker resultatet i sine forhandlinger. Dette blir kalt frontfags-modellen, skriver NHO. De er en stor organisasjon for arbeidsgivere.

Så er det andres tur. Arbeidsgivere og arbeidstakere forhandler. Det skjer gjennom deres organisasjoner. Blir de ikke enige? Da kan folk i arbeid begynne å streike. Etter hvert må partene til med mekling.

Det endelige lønnsoppgjøret er klart i løpet av våren. Når partene er blitt enige. Da vil du får mer penger utbetalt fra våren av.