Norge

Skal Norge straffe Israel?

Partiene skal stemme over flere forslag.

Skal Norge straffe Israel for krigen i Gaza? Et forslag om sanksjoner er tatt opp i Stortinget. Sanksjoner er når land straffer et annet land ved å stoppe handel og samarbeid. Det kan påvirke landets økonomi.

Partiene skal stemme torsdag. Politikerne skal diskutere andre forslag også.

Flere partier har sagt at de vil si nei til alle forslagene. Det gjelder Arbeiderpartiet (Ap), Høyre, Senterpartiet (Sp), Fremskrittspartiet (FrP) og Kristelig Folkeparti (KrF). Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Da stemmer flesteparten av partiene imot forslagene.

– Jeg tror ikke norske sanksjoner er riktig vei å gå, sier Åsmund Aukrust til NTB. Han er fra Ap.

Mens Rødt og Sosialistisk Venstreparti (SV) mener Norge bør straffe Israel. Regjeringen er ikke i takt med folket, sier Kjersti Bergstø til avisa E24. Hun er leder i SV.

Nesten halvparten av nordmenn er positive til boikott. Det viser en undersøkelse fra Respons analyse. De har laget undersøkelsen for avisa VG.

27 prosent er negative. Mens 27 prosent ikke er sikre.

Folk har også svart på hvilket parti de selv stemmer på. De som stemmer på Rødt og SV, er mest positive. Men velgere fra andre partier er også positive. Kun velgerne fra Frp og KrF svarer at de er mest negative.

Bjørnar Moxnes sammenligner situasjonen med krigen i Ukraina.

– Det er ikke noe mindre alvorlig at folkeretten brytes på Gaza, sier Moxnes til VG. Han var tidligere leder for Rødt.

Norge straffet Russland på flere punkter. Den europeiske union (EU) ble enige om flere sanksjoner mot landet.

Partiene skal stemme klokka 14.00. Demonstranter har samlet seg utenfor Stortinget. De roper blant annet «Norge har blod på hendene». De står der politikerne må gå inn. Det skriver avisa Dagbladet.




Siste utgave

På forsiden nå