Verden

Tre land vil ut av afrikansk fellesskap

Militæret kuppet makta i tre land i Afrika. Nå sliter de med samarbeidet med andre naboland.

Ecowas er et fellesskap for stater i Vest-Afrika. Samarbeidet er både økonomisk og politisk. 12 land er med. Nå har tre land bestemt seg for å trekke seg ut. Det gjelder Niger, Mali og Burkina Faso. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– De tre landene har ikke tenkt på følgene dette vil ha for folk, sier Omar Touray. Han er president for Ecowas.

De tre nabolandene er styrt av militær-juntaer. Det har ført til at Ecowas har straffet landene. Organisasjonen har blokkert grensene deres. Landene har blitt kuttet ut av viktig handel. Det skriver avisa The New York Times.

Ecowas har ønsket at landene går tilbake til et demokratisk styre. Men nå vil alle tre landene ut av hele samarbeidet.

---

Hva er Ecowas?

  • De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Ecowas) ble stiftet i 1975.
  • Landene har et økonomisk og politisk samarbeid.
  • Flere av landene har startet med en felles valuta. Den heter vestafrikanske franc.
  • Til sammen bor det nesten 425 milioner mennesker i landene som er medlem.
  • Disse 15 landene er med: Benin, Elfenbenskysten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kapp Verde, Liberia, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo, Mali, Niger og Burkina Faso.

Kilde: Nyhetsbyrået NTB.

---

Mali er et stort land. Men ledelsen har vært svak. Staten har ikke prioritert den nordlige delen av landet. Folk har vært misfornøyde. Lokale grupper har vokst fram. Det siste kuppet var i 2020. Deler av militæret tok makten. Oberst Assimi Goïta ledet dem. Han har vært president i landet siden mai 2021. Det skriver FN-sambandet.

Burkina Faso ble kuppet i 2022. Ibrahim Traoré har ledet landet siden. Han tok makta gjennom et militært kupp.

Mohamed Bazoum var president i Niger. Men i 2023 måtte han slutte. General Abdourahamane Tchiani ledet et kupp mot ham. Tchiani ledet president Bazoum sine sikkerhetsstyrker. Siden har Tchiani ledet landet, skriver Store norske leksikon

Ecowas har bedt de tre landene tenke seg om. Dette kan svekke organisasjonen. Demokratiet i landene i Vest-Afrika er skjørt. Spesielt etter alle kuppene.

Det kan også få følger for folk i landene. Ingen av dem har grenser mot kysten. De er avhengig av handel som går via kysten til andre land. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ecowas møttes forrige uke. Landene har ikke oppfylt kravene for å gå ut av gruppen, sa president Touray. Han sa ikke noe om hvilke regler som er brutt.



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå