Norge

Norge mangler mange lærere. Dette vil regjeringen gjøre

Stadig færre utdanner seg til å bli lærer. Og mange steder mangler folk. Regjeringen vil teste ut en ny strategi for å snu den negative utviklingen.

Norge mangler 5.400 lærere. Både i skole og barnehage, ifølge regjeringen. Og stadig færre tar utdanning i disse yrkene.

Regjeringen skal nå samarbeide med 11 organisasjoner. Sammen vil de få flere til å bli lærere. Og til å bli i yrket. De vil utvikle utdanningene. Og jobbe for at barnehager og skoler skal være attraktive arbeidsplasser.

Målet deres er å snu den negative utviklingen.

– Å satse på lærere er noe av de viktigste vi gjør for barna våre. Det sier Kari Nessa Nordtun i en pressemelding. Hun er kunnskapsminister.

Nordtun mener det er viktig at barnehager og skoler er gode steder å jobbe.

– Lærere gjør en fantastisk jobb. De må få bruke tiden sin på å være lærere. Vi må bygge laget rundt barnet og eleven. Vi må sikre at nyutdannede får en god start på læreryrket, sier hun.

Oddmund Hoel er forskning- og høyere utdanningsminister. Han er opptatt av at studentene blir bedre forberedt på jobben de skal ut i.

– Vi må gjøre utdanningene mest mulig relevante og attraktive. De må være tett på virkeligheten i barnehagen og i skolen. Praksis i utdanningene skal bli bedre, slik at studentene blir godt forberedt på jobben de skal ut i, sier han.

Dette er noe av det regjeringen vil gjøre:

  • Praksisen i utdanningene skal bli bedre.
  • Nyutdannede lærere skal bli tatt imot bedre i barnehager og skoler. De skal også få veiledning.
  • Jobber du allerede i barnehage og skole. Men uten å ha lærerutdanning? Da skal du få mulighet til å ta denne samtidig som du jobber.
  • Lærere skal få mer tid til å være lærere.
  • Skolen skal være et trygt sted å jobbe. Lærere skal være trygge på hva de har lov til hvis det oppstår situasjoner.
  • Arbeidet med rekruttering skal styrkes. Det skal hentes inn mer kunnskap om hvorfor færre blir lærere. Og om hvilke tiltak som virker godt.



Siste utgave

På forsiden nå