Norge

Så mye tror de prisene vil vokse i år

Prisene i Norge vil vokse med 4,1 prosent i år. Det tror Teknisk beregningsutvalg (TBU).

TBU leverte sin foreløpige rapport fredag. Rapporten sier noe om norsk økonomi og utviklingen på lønningene. Tallene fra TBU blir brukt av alle som forhandler om lønn.

I fjor vokste prisene i samfunnet med 5,5 prosent. Det betyr at prisene vokste mer enn lønningene til folk flest.

Prisene i Norge vil vokse med 4,1 prosent i år. Det tror TBU. De sier dette tallet er usikkert.

Usikkerheten er knyttet til hvordan krona vil utvikle seg, energipriser og internasjonal prisvekst. Det skriver TBU i rapporten.

Forhandlinger om lønna i forskjellige bransjer pågår til midten av mai. Tallene fra TBU skal sørge for at arbeidere og arbeidsgivere bruker samme grunnlag når de forhandler lønn.

Mette Nord er leder i Fagforbundet. Hun mener tallene viser at alle må få mer penger å handle for i år. Og at de med minst får mest.

Mange fikk mindre kjøpekraft på grunn av høye priser og renter. Kjøpekraft er hvor god råd du har. Det er pengene du har igjen etter at skatt og økt pris på varer og tjenester er trukket fra.

Samtidig er det noen positive sider ved tallene, mener Nord.

– Vi er glade for at mange av våre medlemmer opprettholdt kjøpekrafta i fjor. Det sier Nord i en pressemelding.

Mange ansatte i kommunene og ved sykehusene fikk også litt høyere lønn, sier hun.

Høyere priser og renter preger likevel hverdagen til mange. Både prisene på mat og renter på lån ble dyrere. Sju av ti sa at de var bekymra for egen økonomi. Det viser en undersøkelse fra Fagforbundet.

– Dette påvirker dem med lave lønninger hardest. Derfor er de viktig at vi prioriterer dem med lavest lønn i årets lønnsoppgjør, sier Nord.

TBU leverer sin endelige rapport 12. mars.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå