Norge

Er denne maten farlig for oss?

En komite har undersøkt om grillmat er skadelig for oss.

Grilling av mat kan skape stoffer som er skadelig for helsa. Men hvor skadelig er det egentlig?

Det har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) undersøkt. Rapporten er den første om temaet på 17 år.

For de fleste er det liten fare knyttet til grilling.

– Men det kan være noen som griller ofte og hovedsakelig fete kjøtt-varer, sier Espen Mariussen. Han jobber i VKM.

– Hva og hvordan du griller, påvirker dannelsen av helse-skadelige stoffer, sier han.

Det kan dannes flere helse-skadelige stoffer ved å grille maten. Sammenlignet med å steke det i panne. Årsaken er at temperaturen er høyere ved grilling.

Det kan føre til større mengder kreft-fremkallende stoffer i grillet mat enn stekt mat. Stoffene kalles HAA og PAH.

Det er mest PAH i svært godt stekt kjøtt med høyt innhold av fett, ifølge VKM. Som svineribbe og hamburgere.

Aller verst er pølse grillet på bål. Årsaken er at uforbrent fett og sot kan feste seg på pølsa.