Norge

– Jo høyere UV, desto lettere er det å bli solbrent

Det føles godt når sola varmer igjen. Men for mye sol kan skade huden din.

Solstrålene kan varme godt allerede fra påsken. Dessverre kan sola også skade huden din. Noen ganger blir det høy UV-stråling. Også i Norge. Da bør du ta pauser fra sola og beskytte deg med klær eller solkrem.

– UV-strålingen fra sola kan være sterk nok til å gi skader uansett hvor du er i Norge.

Det forteller Lill Tove Nilsen. Hun er fagdirektør i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Det er i tida fra rundt påske og over sommeren at strålingen er sterk, også i Norge. Og selv om det er lengst sør at UV-strålingen er sterkest, og i tida rundt St. Hans, bør du også beskytte huden i påsken. Ikke minst hvis du er på steder med snø.

– Snø reflekterer sollyset veldig effektivt. Da får du ekstra stråling inn fra alle kanter, sier hun til Klar Tale.

Det fins en egen UV-indeks. Tallet er et mål på hvor sterk UV-strålingen er. Du finner en slik indeks for området du er i, for eksempel hos yr.no.

Indeksen starter på 0, som er svært lav stråling. Er det UV-stråling på 11 eller mer, er strålingen ekstrem. Det finner du i mer sydlige strøk.

– Du bør beskytte huden med solkrem, klær eller gå et sted med skygge hvis UV-indeks er 3 eller høyere, råder Nilsen.

– Jo høyere UV, desto lettere er det å bli solbrent.

Og solbrent kan du bli uansett hvor lys eller mørk huden din er. Selv om de med lys hud er mer følsomme for å bli solbrent. Derfor er solbeskyttelse viktig.

Dessuten kan UV-strålingen i verste fall føre til hud- og øyeskader, og hudkreft.

I Norge er hudkreft den fjerde største kreftformen i Norge for begge kjønn, ifølge Kreftregisteret. Det ble registrert 3.061 nye tilfeller med hudkreft i 2022.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er UV-stråling fra sol og solarier den viktigste årsaken til at folk får hudkreft. Det er en av kreftformene som har økt mest i Norge de siste ti-årene. Norge er og blant landene i verden hvor flest får føflekkreft, og ikke overlever.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå