Norge

Hva handler politivold-saken om?

En politimann er tiltalt for vold. Tirsdag forklarte han seg i retten.

Politimannen er tiltalt for å ha brukt vold mot to personer. En video viser at han slår og bruker makt. Hendelsen skjedde 30. oktober 2022.

Spørsmålet nå er om makta var nødvendig. Tingretten sa ja, og politimannen ble ikke dømt.

Kevin Simensen og Kristian Teigen ble utsatt for volden. De mener tingretten tar feil. Spesialenheten for politisaker anket. Dermed havnet saken i lagmannsretten.

---

Hva er forskjellen på tingretten, lagmannsretten og Høyesterett?

  • Tingretten er første nivå i rettssystemet. Her starter de fleste saker. Ofte er det en dommer som tar avgjørelsen, noen ganger også meddommere.
  • Lagmannsretten er andre nivå i rettssystemet. Hvis noen er uenig i hva tingretten har bestemt, kan de anke til lagmannsretten. Denne retten har flere dommere som ser på saken på nytt.
  • Høyesterett er øverste nivå i rettssystemet. Denne retten bestemmer ikke hvem som har skyld, men ser på om loven er brukt riktig.

---

Politimannen nekter straffskyld. Tirsdag forklarte han seg i retten. Mannen sa at Simensen var aggressiv, og at han var redd for at Simensen skulle stikke av fra politiet.

– Jeg mente det var viktigere å få kontroll på ham der. For det var der jeg hadde andre politi rundt meg, sa han til dommerne, ifølge avisa Aftenposten.

Politimannen sa at han kun slo når det var nødvendig.

Teigen og Simensen var også til stede. De ristet på hodet under forklaringen til politimannen.

Marit Oliver Storeng er aktor. Hun jobber som etterforsknings-leder ved Spesialenheten for politisaker. Hun legger fram bevis og argumenterer på vegne av Simensen og Teigen.

Hun mener at politimannen brukte unødvendig mye makt. Og at han fortjener fengsel i 60 dager.

Rettssaken varer fra 2. april til 5. april.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå