Norge

Var det et kupp i partiet Rød Ungdom?

Liv Müller Smith-Sivertsen mener rollen hennes ble kuppet. Amrit Kaur sier seg ikke enig.

Rød Ungdom er ungdomspartiet til Rødt. Liv Müller Smith-Sivertsen har vært leder for Rød Ungdom de siste ti månedene.

Under helgens landsmøte måtte hun slutte. Hun var innstilt på å bli valgt som leder igjen, men slik ble det ikke. Hun mistet tilliten med 41 stemmer mot 20 stemmer på møtet. Amrit Kaur fikk 41 stemmer.

Smith-Sivertsen forlot landsmøtet kort tid etter, sammen med flere andre.

– Vi var vel 20 stykk som gikk ut av landsmøtet, sier hun til kanalen NRK.

Smith-Sivertsen sier at dette har vært et kupp. Med det så mener hun at en gruppe har tatt makta på en rask og hemmelig måte. De har gjort dette uten å følge de vanlige reglene.

Kaur avviser at dette var et kupp. Hun sier at valget viser bare hva medlemmene ønsker.

Før landsmøtet var Kaur og fire andre medlemmer suspendert av landsstyret. Årsaken var at Rød Ungdom hadde fått varsler om dårlig atferd på et internt forum. Da landsmøte startet, ble alle de som hadde vært stengt ute, tatt inn igjen.

Smith-Sivertsen mener det er inne på dette forumet kuppet har blitt diskutert. Kaur er ikke enig og sier hun aldri har vært medlem av gruppa de kaller «Kommunistisk enhet».

Ole Andreas Smith var tidligere leder for komiteen til Rød Ungdom. Han mener han har bevis på at det ble planlagt et kupp inn mot landsmøtet. Og at dette kuppet ble snakket om inne på forumet «Kommunistisk enhet». Det skriver kanalen NRK.

Kaur ønsker nå å fornye Rød Ungdom. Det skal hun gjøre med å endre den grafiske profilen, og fokusere mer på antirasisme og politisk teori.

– Det er viktig for meg at jeg er kommunist, og at Rødt kjemper for et klasseløst samfunn uten utbytting av arbeiderklassen. Det sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Smith-Sivertsen vurderer å lage en ny ungdoms-organisasjon som er tilknyttet partiet Rødt.

---

Hva er kommunisme?

  • Kommunisme er en idé om et samfunn hvor ingen eier mer enn andre. Alt som produseres, som mat og ting, deles likt mellom alle. Det finnes ingen stat som styrer.

---

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Norge

På forsiden nå