Mange har lest en bok eller lyttet til en lydbok i løpet av det siste året. Det svarer åtte av ti nordmenn i Leser-undersøkelsen 2024.
Men vi leser litt mindre nå enn før. Tallene går sakte nedover. Ikke like mange foreldre leser høyt for barna sine.
Undersøkelsen ble sluppet 23. april. Det er Verdens bokdag. Den har blitt laget av Forlegger-foreningen og Bokhandler-foreningen. Undersøkelsen har kommet ut hvert andre år siden 1977.
– Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing.
Det sier Anne Schiøtz i en pressemelding fra Bokhandler-foreningen.
Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre at de leste høyt for barna sine. Det gjelder for de med barn under 10 år. I 2023 er tallet 75 prosent.
Men de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.
– Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene. Det er dramatisk, sier Trine Skei Grande.
Hun jobber i Forlegger-foreningen.
Vi er også færre som leser. De som leser bøker, leser litt flere bøker enn før. Vi har også en gjeng med «superlesere» i Norge. Det er folk som leser minst 25 bøker i året. Over en halv million nordmenn er superlesere.
Hvordan står det til med bibliotekene? Flere besøker bokhandlere, viser undersøkelsen. Over åtte av ti besøkte en bokhandel i løpet av 2023. Mens 53 prosent besøkte et bibliotek. Flere velger å kjøpe bøker, enn å låne på biblioteket.