Norge

Sjekk skattemeldingen: Skal leveres innen 30. april

Ikke alle har sjekket skattemeldingen sin enda. De kan gå glipp av skattepenger. Eller betale for mye restskatt.

Skattemeldingen kom tidlig i mars. Én av ti nordmenn har ikke sjekket tallene. Det viser en undersøkelse. Skatteetaten sier til Klar Tale at rundt 4 millioner nordmenn har sjekket tallene på nett.

Det betyr at rundt 600 000 nordmenn ikke har logget seg inn. Det kan bli dyrt, advarer Sparebank 1.

Elisabeth Landsverk er privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet. Hun ber folk om å logge seg inn. Hun sier det kan være lurt å se om tallene er riktige, og at alle fradrag er med.

– Hvis du bare sjekker om du går i pluss eller må ut med restskatt, kan du gå glipp av mange tusenlapper.

Også Skattebetaler-foreningen sier det kan være lurt å se over tallene. I fjor slapp 160 000 personer restskatt etter å ha sjekket tallene og gjort endringer. Restskatt er når du skylder skatt til staten.

Skattemeldingen kommer med tall som Skatteetaten tror er riktige. Den regnes som levert selv om du ikke logger inn og gjør noe selv. I fjor åpnet flere hundre tusen nordmenn aldri skattemeldingen. Det sier Skattebetaler-foreningen.

Det er ikke noe du bør.

– Tallenes tale er klar – det lønner seg å sjekke skattemeldingen. Det sier Rolf Lothe i en pressemelding. Han er fagsjef i Skatteetaten.

Simon H. Johansen sier til Klar Tale at de har mye informasjon om hver person. Men de vet ikke alt. Han er rådgiver og veileder i Skatteetaten.

– Det kan være feil eller opplysninger som mangler i skattemeldingen, sier Johansen.

Derfor bør du se over tallene. Stemmer summene med tall i årsoppgaver du har fått fra jobb, bank og barnehage?

Enkelte ting skal du føre opp selv. For eksempel lån i utlandet, eller at du leier ut boligen din. Noen ting kan gi fradrag så du skal betale mindre skatt. Har du lang reisevei til jobb kan du for eksempel få fradrag for det.

Siste utgave

På forsiden nå