Norge

Foreldre har ikke råd til å la barna drive med aktiviteter

Flere barn må droppe å drive med aktiviteter på fritida. Det viser en ny undersøkelse.

Foreldre dropper fritids-aktiviteter for egne barn. Enda flere har sluttet å kjøpe klær og utstyr som barna trenger. Det skriver Frelsesarmeen i en pressemelding.

Organisasjonen lager fattigdoms-barometer sammen med Opinion. Undersøkelsen viser hvordan det står til med norske familier.

18 prosent svarer at de må droppe barn fritids-aktiviteter. Årsaken er økonomi. I august 2023 svarte 11 prosent det samme. Dette er nok en trist rekord, sier Frelsesarmeen.

– Mange foreldre klarer ikke lenger å skjerme barna sine fra at ting er dyrt. Det påvirker barnas oppvekst og livskvalitet.

Det sier Elin Herikstad. Hun jobber i Frelsesarmeen.

Fritidserklæringen ble signert av regjeringen i august 2022. Målet er at alle barn skal kunne delta på fritids-aktiviteter. Uansett hvor god råd foreldrene har.

– Vi er utålmodige med å få flere barn inn i aktivitet. Alle skal med, men vi har et godt stykke igjen, sier Herikstad.

Nå ser Frelsesarmeen forskjell på hvem som deltar. Det avhenger av hvor du bor, og økonomien til familien.

Frelsesarmeen har også sett på om foreldre må droppe andre ting. Slik som klær og utstyr barna trenger. Her svarer flere at de må droppe det nå.

– Det har vært mye snakk om et tenkt vendepunkt i folks økonomi i 2024. Vi vil minne om at mange sliter med stor fattigdom. Matkøene fortsetter å vokse flere steder.

Det siste året forteller flere at de ikke får sove. Årsaken er at de ligger og tenker på økonomien sin.

Siste utgave

På forsiden nå