Norge

Ber om at staten gir folk mer i sosialhjelp

Mange som får sosialhjelp, har ikke råd til å spise ordentlig. Flere sliter med å dekke de mest nødvendige behovene sine. Det viser en ny rapport.

Regjeringen har bedt instituttet Sifo se på satsene for sosialhjelp. Det er mer enn 20 år siden sist det ble gjort. Nå er rapporten klar.

Mange som får sosiahjelp, sliter med å dekke grunnleggende behov. Det sier Silje Skuland i en pressemelding. Hun har ledet forskningen.

Grunnleggende behov kan være å spise sunt, eller å kjøpe klær ved behov. Over 40 prosent sier at de ikke har råd til å spise i tråd med rådene om kosthold. Nesten halvparten sier at de ikke har råd til å bytte ut utslitte klær og sko.

– Én av tre har ikke råd til å spise en fullverdig middag hver dag. Rundt halvparten har hoppet over måltider eller spist mindre enn ønsket, sier Skuland.

Hvor mye du kan få i sosialhjelp, beregnes etter skjønn. Staten har ulike satser og skiller mellom seks ulike grupper. For eksempel enslige, par med barn, eller enslige som forsørger barn alene.

Sifo sier at dagens satser for sosialhjelp er for lave i alle gruppene. De mener satsene må opp med ulike beløp for hver gruppe.

– Vi anbefaler også at barnegruppa 11 til 17 år må deles i to. Det koster mye mer å ha en 17-åring enn en 11-åring, sier Skuland.

Mer penger i sosialhjelp vil koste. Men Skuland mener det vil lønne seg på sikt.

– Det er oftest snakk om en liten gruppe som er på sosialhjelp kun i korte perioder. Meningen er at de skal komme tilbake i arbeid. Da bør ytelsen i mellomtiden gi et verdig livsopphold, sier hun.

---

Så mye vil Sifo endre satsene for sosialhjelp

  • Enslige: 8.666 kroner – opp 816 kroner.
  • Ektepar/samboere: 14.940 kroner – opp 1.840 kroner.
  • Person i bofellesskap: 7.520 kroner – opp 920 kroner.
  • Barn 0–5 år: 4.316 kroner – opp 466 kroner.
  • Barn 6–10 år: 4.560 kroner – opp 610 kroner.
  • Barn 11–14 år: 5.483 kroner – opp 333 kroner.
  • Barn 15–17 år: 7.070 kroner – opp 1.920 kroner.

---


Siste utgave

På forsiden nå