Norge

Disse får feriepenger fra Nav

Noen utbetalinger fra Nav i 2023 gir deg feriepenger i år.

Sommeren er tida for feriepenger. De som jobber, får normalt feriepenger i juni. Har du fått penger fra Nav i 2023? Da kan du har rett til feriepenger. Men det gjelder ikke alle.

Feriepenger fra Nav blir utbetalt i mai eller juni. Det avhenger av hvilken utbetaling du fikk i fjor. For eksempel kan de som har fått barn, vært uten jobb eller vært syke, ha rett på feriepenger.

De utbetalingene fra Nav som kan gi rett på feriepenger i år, er:

Dagpenger, foreldrepenger, omsorgspenger, opplæringspenger, pleiepenger, svangerskapspenger og sykepenger.

For å ha rett på feriepenger må du nå være enten: arbeidstaker, vernepliktig i militæret, sjømann eller fisker som betaler skatt som arbeidstaker.

De som ikke har rett på feriepenger, er: de som driver eget firma, frilansere, pensjonister, arbeidsledige, fiskere som driver eget firma, eller gruppen som mottar sykepenger som midlertidig ikke har hatt en betalt jobb.

Nav trekker ikke skatt av feriepengene. Bare hvis du selv har bedt om et ekstra skattetrekk på din utbetaling fra Nav, blir det trukket skatt av feriepengene.

Les mer om reglene for feriepenger for hver Nav-utbetaling:

Dagpenger: Du får ferietillegg hvis du fikk dagpenger i mer enn 8 uker i 2023. Du får utbetalt 9,5 prosent av dagpengene du mottok i fjor.

Foreldrepenger: Feriepengene kommer i mai.

Valgte du 100 prosent foreldrepenger? Da får du 10,2 prosent av det du fikk utbetalt de første 12 ukene, før skatt.

Valgte du 80 prosent foreldrepenger? Da får du 10,2 prosent av det du fikk utbetalt de første 15 ukene.

Omsorgspenger: Du får 10,2 prosent av opptil 48 omsorgsdager. Pengene kommer fra arbeidsgiveren din, eller fra Nav. Det er hvis Nav har utbetalt pengene direkte til deg.

Har Nav utbetalt omsorgsdager til arbeidsgiveren din? Da får arbeidsgiver utbetalt opptjente feriepenger.

Opplæringspenger: Du får feriepenger for de første 12 ukene av utbetalingen din. Fikk du noe penger i 2023 og noe i 2024? Da er feriepengene i år for ukene med utbetaling i 2023. Resten kommer neste sommer. Feriepengene er 10,2 prosent av det totale beløpet.

Pleiepenger: Du får feriepenger for de første 12 ukene av utbetalingen din. Fikk du noe penger i 2023 og noe i 2024? Da er feriepengene i år for ukene med utbetaling i 2023. Resten kommer neste sommer. Feriepengene er 10,2 prosent av det totale beløpet.

Fikk du både pleiepenger og opplæringspenger i 2023? Da får du feriepenger for totalt 12 uker til sammen.

Svangerskapspenger: Du får feriepengene for de første 64 dagene med svangerskapspenger. Også når de 64 dagene går over to år. I år får du feriepenger for dagene med utbetaling i 2023. Pengene blir utbetalt i mai.

Sykepenger: Er du i jobb, får du feriepenger for de første 48 dagene du fikk sykepenger i 2023. Du får 10,2 prosent av sykepengene. Var du 59 år eller eldre i 2023? Da er prosenten 12,5.

Var noen av de 48 dagene i 2023 og resten i 2024? Nå får du feriepenger for dagene i 2023. Resten får du til neste år.





Siste utgave

På forsiden nå