17. mai er kanskje dagen de fleste tar frem flagget. Men vet du hvor gammelt flagget er? Eller hvorfor det har de tre fargene det har?
Én:
Frederik Meltzer fra Bergen designet flagget. Han var også til stede i Eidsvoll i 1814. Meltzer var politiker og drev forretninger. Han var representant på Stortinget i flere perioder. Det var sønnen hans som laget første utkast til flagget vårt. Det skriver Store norske leksikon.
To:
Flagget ble vedtatt på Stortinget i 1821. Meltzer foreslo fargene rødt, hvitt og blått. Det var frihetens farger. Som i de franske, nederlandske, amerikanske og britiske flaggene.
Tre:
På mange dager i året skal statlige bygg heise flagget. 17. mai er en av disse dagene. Dagene heter offisielle flaggdager. Det er 16 slike flaggdager.
Fire:
Det er regler for når flagg skal heises og tas ned. Men de gjelder egentlig ikke for privatpersoner. Så du bryter ingen lov om du ikke følger dem. Det skriver Lovdata. Mange velger å følge disse reglene likevel. Fra mars til oktober skal flagget heises opp klokka 08.00. Det skal ned ved solnedgang, og ikke senere enn klokka 21.00.
Fem:
Det er heller ingen lov som sier du ikke kan bruke et annet flagg i barnetoget enn det norske. Noen kommuner oppfordrer til å bruke det norske, det samiske eller FN-flagget på 17. mai. Det har de også gjort i Sandefjord. Det har ført til mye diskusjon. Silje Mikkelsen Haugeland er i kommunens 17. mai-komité. Hun sier til Sandefjords Blad at mange barn pleier å ha med to flagg i toget: det norske flagget, og flagget fra landet de opprinnelig er fra.