Norge

Hvorfor krangler folk om regnbueflagg?

Skolene i Ålesund får ikke heise regnbueflagg. Det skaper reaksjoner.

Juni er måneden for pride. Pride feirer skeiv kjærlighet og mangfold. Et viktig symbol er regnbueflagget. Mange velger å heise det fargerike flagget.

Men ikke alle ønsker å heise det. I Ålesund nekter de skolene å heise flagget.

– Skolene skal være for alle elever. Det blir arbeidet med inkludering og mangfold hver dag gjennom året. Kommunedirektøren har bestemt at det ikke skal flagges ved skolene i Ålesund under Pride i år. Det er etter ønske fra flere.

Det står i et brev som skolene i Ålesund har fått. Det skrev avisa Sunnmørsposten denne uken.

Kommunen vil likevel heise flagget. Det skjer ved rådhuset og i sentrum. Ålesund er altså ikke imot å feire pride.

Rektorene kan bli satt i en vanskelig posisjon ved å heise flagget. Det sier Håkon Lykkebø Strand, ifølge NRK. Han er ordfører i Ålesund.

Men beskjeden deres får flere til å reagere. Monica Molvær er kritisk til det som er bestemt. Hun er varaordfører i Ålesund.

– Skolen skal være en trygg plass å være for alle barn og unge. Da er det viktig å vise raushet og mangfold. Det sa Molvær, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Kommunen gjør det stikk motsatte ved å si nei til flagging, mener hun.

Hallgeir Buset er rektor ved Blindheim ungdomsskole i Ålesund. Han vil trosse forbudet. Onsdag morgen heiste han flagget.

– Vi har flagget i seks-sju år her på ungdomsskolen. Det er helt naturlig for oss å heie på mangfoldet i samfunnet. Det skal vi gjøre i år også, sa han til avisa VG.

Flere andre politikere har også kritisert vedtaket. Blant annet Høyre-leder Erna Solberg. Hun mener enkelte har misforstått hva pride og flagget egentlig betyr. Det sa hun i en pressemelding.

Men mange har også vist støtte til forbudet. Blant andre Tormod Evensen. Han er lærer på en barneskole i Drammen. Der har kommunen pålagt alle skoler og barnehager å heise regnbueflagget i år.

– Når dette skjer i regi av kommunen, mener jeg at budskapet blir tvunget på barna. Det sa han til VG.

Evensen mener flagget handler om et politisk budskap. Skolene skal være politisk nøytrale og uavhengige, sier han.

– Regnbueflagget ble lagd av en sentral person i homobevegelsen. Det har stått som symbol for deres politiske og ideologiske kamp, sa han til avisa.

Pride var tema i Debatten på NRK torsdag kveld. Der var Evensen med. Helèn Rosvold Andersen fra Kristiansand var også med. Hun leder en aksjon med foreldre. De mener at pride ikke hører hjemme i skolen. Andersen mener også at skolen skal være fri for politikk og ideologi.





Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå