Norge

Kan Orderud-saken bli åpnet igjen?

Tre personer ble drept på en gård i 1999. Mandag får vi vite om saken kan bli åpnet igjen.

Orderud-saken er 25 år gammel. I 1999 ble tre personer drept på Orderud gård på Romerike. Disse var ekteparet Kristian og Marie Orderud. Også datteren Anne ble drept.

Flere personer ble tiltalt. De ble dømt for å ha hjulpet til med drapene. Men ikke for selve drapene. De dømte var sønnen Per og kona hans Veronica. Også Kristin Kirkemo og eksen Lars Grønnerød ble dømt. Disse fikk kortere straffer enn Per og Veronica.

Ingen av de fire har erkjent straffskyld. Alle anket dommene til Høyesterett. Men de kom ingen vei.

De fire har sonet straffene sine. Grønnerød er nå død.

Den kjente saken kan bli åpnet igjen. En kommisjon vil si hva den har kommet fram til mandag 17. juni. Per og Veronica ba om en ny vurdering av saken i 2018. De ønsker frifinnelse. Nå har de ventet i seks år på svar.

– Etter min oppfatning kan det bare være én avgjørelse kommisjonen har kommet til. Og det er at saken gjenåpnes for både Per og Veronica, sier Arvid Sjødin til NTB. Han er Per Orderuds advokat.

Frode Sulland er forsvarer for Veronica. Han mener det er store mangler ved dommen. I tillegg er det også gjort nye DNA-funn.

Vegard Aaløkken er advokaten til Kristin Kirkemo. Han kunne ikke si noe om saken fredag. Men at de vil vente på avgjørelsen til kommisjonen.

Grønnerød bar også om en ny rettssak. Det fikk han ikke. Han døde i 2019.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå