Er du godt voksen? Da startet du trolig på skole da du var sju år gammel. I dag begynner barna når de er seks år gamle. Slik har det vært i 27 år.
Men endringen hadde en hensikt. Barna skulle bruke mye av sitt første år i skolen på lek. Fikk de leke? Det varierer, ifølge en vurdering av endringen, som blir kalt seksårsreformen.
– Det er for lite lek i skolen i dag, sier Elisabeth Bjørnestad. Hun viser til hva de har funnet ut ved å undersøke. Bjørnestad har ledet arbeidet. Hun jobber ved Oslo Met. Det er altså for lite lek sammenlignet med hva som var planen da reglene ble endret. Og sammenlignet med hva forskning sier om hvordan barn best lærer.
Barna har varierte dager. De lærer, er ute, leker og er i aktivitet. Men det varierer likevel hvor mye lærerne legger til rette for lek i klasserommene.
I 2020 kom det nye læreplaner. Disse åpner for mer lek, mener forskerne. Men pandemien gjorde sitt for å forsinke de nye planene.
Kari Nessa Nordtun er kunnskapsminister. Hun mener at lærerne må få tid og tillit. Slik kan de ta i bruk de nye planene. Hun vil se nøye på hva forskerne nå sier. Nordtun har ingen planer om å ta bort reformen, som sier at seksåringer skal på skole.