I mai var det varmt og tørt. I juni og juli har det vært mer vått.
Det er gode nyheter for de som liker sopp.
Kolbjørn Mohn Jenssen er ekspert på sopp. Det kryr av store mengder kantareller, steinsopp, kremler og sjampinjonger i skogen nå. Det sier han til nyhetsbyrået NTB.
– Her hadde vi sopp til både lunsj og middag i går, sier Jenssen.
Soppsesongen er trolig i gang over hele landet, ifølge Jenssen.
– Det har vært ganske varmt nord i landet også. Jeg ser at det dukker opp bilder av sopp fra hele landet.
– Soppsesongen har begynt bra, og jeg tror den vil fortsette glimrende, legger han til.
Det har vært en del styrtregn i Norge i juni. Det kan være ødeleggende for avlinger i jordbruket. Men skader trolig ikke soppen. Den tåler litt mer enn andre vekster.
– De ser ut som paraplyer, så de tåler styrtregn. I noen tilfeller kan mye styrtregn føre til at soppen blir angrepet av parasittsopp. Men da skal det være veldig mye fuktighet og nedbør over tid.
Det finnes tusenvis ulike arter sopp i Norge. Mange er trygge å spise. Men noen kan være veldig giftige.
Jenssen anbefaler å ha god oversikt over soppen du plukker og spiser.
– Ikke spis noe som du ikke er sikker på. Få soppen kontrollert på en betryggende måte før du spiser den. Norges sopp- og nyttevekstforbund har flere soppkontroller gjennom sommeren, sier Jenssen.
Folkehelseinstituttet (FHI) driver Giftinformasjonen. Hittil i år har flere tatt kontakt med dem om mulig soppforgiftning. Det er sammenlignet med i fjor.
Charlotte Rosenberg Ulstad jobber i FHI. Hun ber også folk om å være helt sikker på soppen de plukker.
Du bør lære deg de viktigste giftige soppene. Og de soppene som kan ligne på trygge sopper i Norge.
– Vær 100 prosent sikker på soppen før du spiser den. Da sparer du deg både for bekymring og soppforgiftning.
Mistenker du at du har spist en giftig sopp? Da kan du kontakte Giftinformasjonen eller lege.
– Ta vare på sopprester eller bilder, sier Ulstad.