Norge

Slik jakter de jobb i Norge

Hvordan er det egentlig å søke på jobb i Norge når du er fra utlandet? Det vet Denys Biliaiev og Adams Souza.

I et klasserom hos Caritas sitter seks personer. Alle er med på kurset Jobbfokus. Det er siste dag før sommerferien. Deltakerne har vært hos Caritas én gang i uka i åtte uker. Organisasjonen holder til i Oslo.

– Vi var flere i begynnelsen. Flere av deltakerne har fått seg jobb, sier Finn Børre Ekås.

Han leder kurset. Kurset er for personer med høyere utdanning. Det er for at folk skal være på samme nivå, sier Ekås.

Han leser opp typiske spørsmål du kan få på et jobbintervju. Deltakerne lytter og kommer med spørsmål. De kommer alle fra et annet land. På kurset lærer de om hvordan de kan få seg jobb i Norge.

– Det er dessverre ikke bare enkelt å få seg jobb. Noen snakker ikke godt nok norsk. Andre mangler nettverk eller arbeidserfaring i Norge, sier Ekås.

Her lærer de om kulturen på norske arbeidsplasser. Det kan være stor forskjell fra hjemlandene til folk, sier Ekås. Forskjellen gjelder også ting som CV, søknad og intervju.

Det merket ukrainske Denys Biliaiev. Han kom til Norge etter at krigen i Ukraina startet. I Ukraina jobbet han som programvare-utvikler. Han startet kjapt å søke på jobber i IT-bransjen da han kom til Norge.

– Jeg har vært på 20 intervjuer. Men jeg har ikke fått noen av jobbene.

Ukrainske flyktninger er med i et introduksjons-program. Der lærer de norsk. Å lære mer om hvordan du kan søke på jobber har vært nyttig, sier ukraineren. Det er noe alle som kommer til Norge bør lære, mener han.

– I intervjuene jeg var på snakket jeg bare om det jeg kan. Jeg fortalte om det tekniske, sier han.

Nå har han lært å snakke om egenskaper og motivasjon. Det er viktig å vise at du er interessert i jobben du har søkt på, sier han.

– Jeg tror jeg får meg jobb i Norge nå, sier Biliaiev.

Adams Souza har bodd i Norge i to år. Han er fra Brasil.

– Jeg besøkte Norge flere ganger før jeg flyttet hit, sier Souza. Han jobbet for en norsk-brasiliansk organisasjon.

Souza har hatt flere deltidsjobber.

– Årsaken til at jeg fikk meg jobb, er nettverket mitt, sier han. Hans første jobb var på kafé. Det hjalp ham å forstå mer om norsk kultur, sier han.

– Kollegaen min sa jeg burde bytte til et norsk navn. Men Adams er meg. Jeg kommer ikke til å endre navn.

Prosessen med å få seg en relevant jobb har ikke vært enkel, forteller han. Han har søkt flere steder uten å få intervju.

– Jeg jobbet med å hjelpe mennesker med rettigheter og utdanning i Brasil. Det var uvant å stå i samme situasjon i Norge selv.

Nå jobber han to til tre ganger i uka for en organisasjon. Det trives han med. Men etter sommeren er han klar for å søke nye jobber. Med tips fra Jobbfokus i tankene.