Norge

– Se boligen før du leier

Flere er åpne for å leie bolig uten å ha sett den først, ifølge Forbrukerrådet. Nå advarer de studenter.

Mange studenter vil finne seg et sted å bo. Høye leiepriser og ventelister gjør det vanskelig. Noen ender kanskje opp med å sove på sovesal.

Sju av ti studenter leier bolig uten å se den først. Det viser en undersøkelse fra YouGov, gjort på vegne av Forbrukerrådet.

Like mange sier de har takket ja til boligen usett sist de flyttet. Men dette advarer Forbrukerrådet mot.

– Hvis du ikke har mulighet til å gå på visning selv, sjekk om du kjenner noen som kan gå dit for deg. Det sier Nora Wennberg Gløersen. Hun jobber som forbrukerjurist for Forbrukerrådet.

– Uansett er det svært viktig at du skriver under på en skriftlig kontrakt. Slik at du vet hva som inngår i avtalen, sier hun.

Hvert år får Forbrukerrådet flere henvendelser fra folk som leier som opplever en konflikt med utleier. Mange av dem lurer på hvilke rettigheter de har. Gløersen har klare råd for å unngå konflikt.

Hun anbefaler å bruke Forbrukerrådets husleiekontrakt. Den følger de reglene og lovene utleiere skal følge.

Gløersen anbefaler også folk til å ta en grundig sjekk av boligen før du flytter inn. Slik at du kan se om det er noen feil eller mangler. Om det er et spikerhull på veggen, hakk andre steder eller noe annet. Ta bilde av det, anbefaler Gløersen.

Et annet problem leietakere ofte møter er depositum. Her er det mange utleiere som gjør det ulovlig, ifølge Gløersen. Hun advarer mot å overføre depositum direkte inn på utleiers konto.

Hun sier det finnes egne depositumkontoer til slikt. Og den skal stå i ditt eget navn. Det er for at utleier ikke skal kunne ta pengene dine uten gyldig grunn.

---

Tips før du skal leie bolig

1. Gjør det du kan for å se boligen før du betaler.

2. Bruk kontrakt.

3. Sjekk hva husleien din inkluderer. For eksempel TV, internett eller strøm.

4. Undersøk hvilke plikter du får.

5. Merk deg hvor lang oppsigelsestiden er.

6. Krev depositumskonto.

7. Dokumenter skader på bolig med utleier når du flytter inn og når du flytter ur.

8. Ta godt vare på boligen.

9. Er dere et kollektiv, bør alle sammen skrive under på en kontrakt.

10. Klag hvis utleieren ikke gjør det de skal. Du kan få hjelp av Husleietvistutvalget, forliksrådet eller et konfliktråd.

Kilde: Forbrukerrådet

---