Norge

Flere unge voksne er verken i jobb eller utdanning

– Vi vet at det er mange i denne gruppa som både kan og vil jobbe, sier Nav.

Nav gjør målinger av hvor mange som ikke er i arbeid eller utdanning. Målingene startet i 2017.

Tallet på unge i alderen 20 til 29 år som ikke er i arbeid eller utdanning, har sunket jevnt hvert år siden målingene startet.

I 2023 snudde det. Fra 2022 til 2023 økte tallet på unge utenfor jobb og utdanning med rundt 4 000 personer. Nå er totalt 111 000 personer i gruppa utenfor.

Det tilsvarer 16 prosent av dem mellom 20 og 29 år.

– Denne utviklingen bekymrer oss i Nav. Det er noe vi og arbeidsgivere i Norge må jobbe hardt for å snu. Det sier Hans Christian Holte. Han er sjef i Nav.

– Vi vet at det er mange i denne gruppa som både kan og vil jobbe. Vi må sørge for at de får muligheten, sier Holte.

Tonje Brenna er også bekymret. Hun er arbeidsminister.

– For mange står utenfor arbeidslivet. Slik har det vært over tid. Det er negativt for den enkelte og negativt for landet. Det sier Brenna til nyhetsbyrået NTB.

Hun er opptatt av at flere skal arbeide og at færre får trygd. Regjeringa skal snart legge fram en stortingsmelding. Den skal ha flere tiltak for å få flere i arbeid og utdanning.

Halvparten av de unge som er utenfor, får trygd, ifølge Nav. Den andre halvparten får ingenting fra Nav. I tillegg er det en vekst i unge personer som får støtten arbeidsavklaringspenger.

Det blir også mer utenforskap i hele gruppen mellom 20 år og 66 år. Én av fem i denne gruppen står utenfor jobb og utdanning, ifølge Nav. Det tilsvarer 685 000 personer ved slutten av 2023.

Det er 26 000 flere enn i 2022.

– Dette er en svak økning, som jeg vil si er forventet, sier Holte.

– En god del kan forklares av flere flyktninger fra Ukraina. Ledigheten har også økt etter en periode med et veldig godt arbeidsmarket. Det tilsier et noe høyere utenforskap.

Dersom man fjerner ukrainere fra beregningen i 2022 og 2023, er det likevel en liten økning i utenforskapet.

– Det er viktig at ukrainere blir gitt en sjanse på det norske arbeidsmarkedet. Mange har kompetanse vi har stor nytte av, og de vil gjerne bidra, sier Holte.

Det er flest utenfor jobb og utdanning i fylkene Østfold, Vestfold, Telemark og Agder. Det er færrest utenfor i Akershus, Vestland og Rogaland.