Natt til 3. august ble to menn angrepet. Det skjedde på Tjuvholmen i Oslo. En av mennene fikk knivskader. Begge ofrene havnet på sykehus.
Politiet pågrep fire tenåringer i saken. To av dem er 17 år gamle. De to andre er 14 år og 15 år gamle.
Politiet etterforsker 17-åringene for flere saker. De skal blant annet ha begått flere ran og handlinger med vold fra midten av april og fram til nå. Flere av de siktede hadde ikke lov å være i Oslo sentrum da de gikk til angrep.
Politiet er bekymret. De ser en kraftig økning i vold og alvorlige brudd på loven blant unge. Det skriver avisa VG. 212 barn begår kriminalitet igjen og igjen.
I fjor ble det registrert flest straffbare forhold utført av barn og unge siden 2009.
Det fortalte politiet i møte med statsminister Jonas Gahr Støre og minister Tonje Brenna.
Politiet har få virkemidler mot kriminelle under 15 år. Det sa politimester Ida Melbo Øystese i møtet.
– Vi sliter med å finne plasser i fengslene for ungdom. Det er fullt. Og vi sliter med at barnevernet ikke har et tilbud som gir et effektivt samfunnsvern, sa politimesteren. Resultatet er at en kriminell tenåring raskt havner ute i det fri igjen.
Klar Tale har spurt Arbeiderpartiet (Ap) og Høyre. Hva tenker de om saken?
– Det er en svært urovekkende utvikling. Unge som blir utsatt for vold, tyveri, ran eller andre krenkelser, blir fratatt tryggheten sin. Det er viktig å stoppe denne utviklingen.
Det sier Hadia Tajik. Hun er justispolitisk talsperson i Ap.
Partiet mener at det må jobbes langs to spor:
– Kriminalitet må få konsekvenser. Også når det er barn og ungdom som er skyldige. Og vi må forebygge bedre.
Ap har bidratt til strengere straff for ungdom, ifølge Tajik. Det har gjort det lettere å kombinere meldeplikt, forbud mot opphold og ubetinget fengsel.
– Vi jobber med å få på plass et hurtigspor i domstolen i ungdomssakene, slik at kriminalitet raskt får konsekvenser.
De har også satt av mer penger til akuttplasser i barnevernet. Det er noe som ofte er behov for når barn har begått kriminalitet, sier Tajik.
– I tillegg har vi bevilget mer penger til politiet, slik at det er lettere for dem å prioritere det forebyggende arbeidet.
Ap ønsker også å se nærmere på reglene om taushetsplikt mellom politi, barnevern, skole og kommune. En slik plikt gjør at det ikke er lov å dele informasjon.
Endrede regler kan hjelpe til med å følge opp barn som bryter loven flere ganger. Tajik sier de har sett hva Danmark gjør.
Mari Holm Lønseth er justispolitisk talsperson i Høyre.
– Denne utviklingen er svært alvorlig. Volden blir grovere. Og de som utøver vold, blir yngre, sier hun.
Lønseth mener at vi må forebygge videre. Vi må ha virkemidler som gjør at vi kan stoppe utviklingen med unge kriminelle.
– Vi skal ha trygge gater i Norge. Det skal straffe seg å gjøre Norge utrygt, sier Lønseth.
Høyre mener den viktigste løsningen er å forebygge bedre.
– Da trenger vi også flere politifolk. Med Støre som statsminister har det blitt over 600 færre politifolk. Høyre sørget for 2 500 flere politifolk.
Unge som begår kriminalitet, må få en rask reaksjon som de merker, mener partiet. I likhet med Ap, mener de at kriminalitet raskt skal få konsekvenser.
Høyre vil også at unge skal kunne dømmes til å bruke fotlenke. Det er for at kriminelle ikke skal bryte et forbud mot opphold.
Det bør også være mulig med lukkede plasser på institusjon, mener partiet. Slik vil de hindre at den kriminelle blir en fare for seg selv eller dem rundt seg.
– Vi skal stoppe dem i å fortsette med kriminalitet.