Gravide kvinner kan i dag velge abort selv fram til uke 12.
Denne grensen vil regjeringen utvide til uke 18. Det fortalte Jan Christian Vestre til pressen fredag. Han er helse- og omsorgsminister.
– Kvinners rett til selvbestemt abort er en grunnleggende verdi i Norge, sier Vestre.
Dagens abortlov har vært uendret siden 1978. Det var da loven ble vedtatt.
– Dagens abortlov har spilt en viktig rolle for kvinner i mange tiår. Mitt mål er at også den nye abortloven skal stå seg i lang tid framover, sier Vestre.
Marian Hussein er nestleder og helsepolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti. Hun jubler over forslaget.
– Dette er en historisk dag for å styrke kvinners rett til selvbestemt abort. Det skriver Hussein i en e-post til nyhetsbyrået NTB.
– Jeg er stolt over kampen den norske kvinnebevegelsen har tatt, sier hun.
Hussein sier dette er en viktig sak for å styrke kvinners menneskerettigheter.
---
Regjeringen foreslår flere endringer i abortloven:
- Retten til velge abort selv utvides til uke 18.
- Å redusere antall foster (tvillingabort) skal være selvbestemt fram til uke 18.
- Helsepersonell får en lovfestet rett til å ikke å utføre aborter eller hjelpe til med aborter.
- Dagens abortnemnder legges ned. Disse har tidligere avgjort spørsmål om abort etter uke 12. Nemndene skal erstattes av nye nemnder. De skal ledes av en lege. Kvinner skal være i flertall i nemndene. Det skal være frivillig for den gravide å møte nemndene.
---
Senterpartiet (Sp) er uenig i to av punktene i forslaget. De støtter ikke forslaget om selvbestemt abort til uke 18. De støtter heller ikke forslaget om tvillingabort.
Kristelig Folkeparti (KrF) reagerer sterkt på forslaget. Det skriver avisa VG.
– Jeg er dypt opprørt over at Arbeiderpartiet foreslår å svekke rettsvernet til det ufødte liv. Det sier Ida Lindtveit Røse. Hun er nestleder i KrF.
Stortinget avgjør om den nye abortloven blir vedtatt. Det er ventet at flere partier vil si ja til forslaget. Det gjelder både Arbeiderpartiet, Venstre, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt. Det vil gi 80 representanter. Forslaget trenger fem representanter til for å bli vedtatt.
Sp, Høyre, Fremskrittspartiet og KrF ønsker å beholde dagens grense. Men flere av partiene sier at deres representanter får stemme fritt i saken.