Det er mye god sopp i skogen i år. Men det betyr også mer giftig sopp.
Noen sopper er så giftige at du kan få varige skader på lever eller nyrer. Derfor er det viktig å passe på.
– Traktkantarell kan vokse rett ved siden av den meget giftige soppen spiss giftslørsopp.
Det sier Charlotte Rosenberg Ulstad. Hun jobber ved Giftinformasjonen i Folkehelseinstituttet (FHI).
Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffer, som kan føre til nyresvikt. Et annet annet eksempel er hvit fluesopp, som kan gi alvorlig leversvikt.
I år er det meldt om flere tilfeller der folk har blitt forgiftet av sopp. FHI advarer.
– Sannsynligvis skal mange ut i skogen for å plukke sopp i høst. Vi vil gjerne at folk skal kunne nyte denne aktiviteten på en trygg måte, sier Ulstad.
– Vær helt sikker på hvilke matsopper du har plukket. Sjekk hver enkelt sopp før du skal spise eller servere dem, sier Ulstad.
Hun råder også om å lære seg de giftigste soppene.
– Hvis du har god kunnskap og har hatt gode rutiner ved plukking og rensing, så sparer du deg både for bekymring og soppforgiftning.
---
Slik unngår du å bli forgiftet av sopp
- Plukk og rens alltid soppen én og én.
- Ha nok kunnskap til å kjenne igjen matsoppen du ønsker å finne.
- Gjør deg kjent med giftige sopper. Slik unngår du å plukke feil.
- Matsoppen bør være utvokst eller har nok kjennetegn til at du kan identifisere den.
- Møt opp på soppkontroller for gjennomgang av soppen. Eller bruk digital soppkontroll.
- Mistenker du at du er forgiftet? Da skal du kontakte Giftinformasjonen eller lege.
Kilde: FHI
---