Norge

Slik unngår du å bli forgiftet av sopp

– Det er viktig å sjekke hver enkelt sopp, sier Folkehelseinstituttet.

Det er mye god sopp i skogen i år. Men det betyr også mer giftig sopp.

Noen sopper er så giftige at du kan få varige skader på lever eller nyrer. Derfor er det viktig å passe på.

– Traktkantarell kan vokse rett ved siden av den meget giftige soppen spiss giftslørsopp.

Det sier Charlotte Rosenberg Ulstad. Hun jobber ved Giftinformasjonen i Folkehelseinstituttet (FHI).

Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffer, som kan føre til nyresvikt. Et annet annet eksempel er hvit fluesopp, som kan gi alvorlig leversvikt.

I år er det meldt om flere tilfeller der folk har blitt forgiftet av sopp. FHI advarer.

– Sannsynligvis skal mange ut i skogen for å plukke sopp i høst. Vi vil gjerne at folk skal kunne nyte denne aktiviteten på en trygg måte, sier Ulstad.

– Vær helt sikker på hvilke matsopper du har plukket. Sjekk hver enkelt sopp før du skal spise eller servere dem, sier Ulstad.

Hun råder også om å lære seg de giftigste soppene.

– Hvis du har god kunnskap og har hatt gode rutiner ved plukking og rensing, så sparer du deg både for bekymring og soppforgiftning.

---

Slik unngår du å bli forgiftet av sopp

  • Plukk og rens alltid soppen én og én.
  • Ha nok kunnskap til å kjenne igjen matsoppen du ønsker å finne.
  • Gjør deg kjent med giftige sopper. Slik unngår du å plukke feil.
  • Matsoppen bør være utvokst eller har nok kjennetegn til at du kan identifisere den.
  • Møt opp på soppkontroller for gjennomgang av soppen. Eller bruk digital soppkontroll.
  • Mistenker du at du er forgiftet? Da skal du kontakte Giftinformasjonen eller lege.

Kilde: FHI

---