Har du hørt om IA-avtalen? Den skulle skape et arbeidsliv med plass til alle. Avtalen skulle forebygge sykdom og holde folk i jobb. Likevel er mange borte fra jobben. Sykefraværet er på sitt høyeste siden 2009.
– Jeg er veldig bekymra, sier arbeidsminister Tonje Brenna til kanalen NRK.
Nå skal flere parter diskutere en ny avtale. Regjeringen skal være med på det.
Hva er IA-avtalen?
IA står for inkluderende arbeidsliv. Målet med avtalen er at flere skal jobbe. Den skal sørge for et lavere sykefravær.
Avtalen ble først laget i 2001. Den har blitt fornyet fire ganger. Dagens avtale gjelder fra 2019 til 2024. Den fortsatte slik som den var i 2022.
Målet for avtalen er få ned sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med 2018. Det skriver regjeringen. Avtalen gjelder for alle landets bedrifter med visse vilkår. Tidligere gjaldt avtalen bare bedrifter som hadde en avtale med Nav, ifølge FriFagbevegelse.
Norge har verdens høyeste sykefravær, ifølge Nav. I Sverige og i Danmark er de «friskere».
I Sverige har det en karensdag. Du må klare deg uten lønn første dag du er borte. Fra dag to får du 80 prosent sykepenger. Det skriver NRK.
Göran Persson er tidligere statsminister i Sverige. Han innførte karensdag i Sverige i 1993.
– Det var veldig upopulært i Sverige, sier han til NRK.
Etter hvert ble det bedre.
– Klarer vi ikke gjøre noe nå, så vil vi kanskje måtte gjøre noe mye mer dramatisk om et tiår eller to. Dette har vi ikke råd til over tid, sier Brenna.
Må vi diskutere ordningen for sykelønn? Det mener NHO. Vi må være villige til å ta de vanskelige diskusjonene, skriver organisasjonen. De vil blant annet diskutere om folk bør få 100 prosent lønn når de er syke.
NHO vil også diskutere karensdag. Bør vi gjøre som Sverige? Løsningen har likevel noen utfordringer. Blant annet blir det forskjeller mellom dem som kan ha hjemmekontor og ikke, skriver NHO.