Lønna di vokser hvert år. Men også varer og tjenester blir dyrere. Du får ikke nødvendigvis bedre økonomi av å få mer i lønn. I år blir det annerledes, tror byrået SSB.
– Nå peker pilene oppover på mange områder, sier Thomas von Brasch. Han jobber i SSB.
Han la fram en rapport fredag. I den tror SSB at folk flest får bedre råd. Veksten i reallønn blir på 1,9 prosent i år, tror de. Reallønn tar hensyn til dyrere varer og tjenester. En vekst i denne betyr at du får en bedre økonomi. Eller «mer å rutte med», som SSB sier.
Reallønnen har nesten stått stille siden 2015. Dyrere varer og tjenester har «spist opp» veksten i lønna.
Også andre ting påvirker hvor god økonomi vi får. I dag er styringsrenta på 4,5 prosent. Den påvirker hvor mye du må betale banken for å låne penger til for eksempel et hjem.
Mange lurer på når styringsrenta skal settes ned. SSB tror det vil skje i mars til neste år. Da kan lånene våre bli litt billigere igjen.
Valutaen krone er mindre verdt enn før. Dette påvirker både priser på varer og hvor høy renta må være. En svak krone taler imot et snarlig kutt i renta.
[ Slik merker du at kronen er svak ]
SSB tror at Norges Bank setter renta ned gradvis. Det vil skje etter hvert som andre land setter ned sine renter. Den norske styringsrenta vil være 3,0 prosent i 2026, tror byrået.
Den siste tiden har varer og tjenester blitt veldig mye dyrere. Norges Bank ønsker litt vekst i prisene, men ikke for mye over tid. De bruker renten for å justere forbruket vårt, og slik roe ned veksten i prisene på varer og tjenester.
Kyrre M. Knudsen jobber i Sparebank 1. Rapporten fra SSB viser at det går bedre med norsk økonomi, sier han. Det skriver nyhetsbyrået NTB.
– Her er flere gode nyheter, men også noen krevende punkter, sier Knudsen.
Veksten i reallønn er én av de gode nyhetene.
– Etter ti mørke år får folk flest nå en bedre periode.