Norge

Lager leksikon for alle

Lille norske leksikon skal gi god informasjon som er enkel å forstå. Det forteller redaktør Guro Djupvik.

Du vil ha informasjon om et tema. Informasjonen skal være både enkel å lese og til å stole på. Kanskje søker du opp et tema på internett. Men teksten du finner, er vanskelig å forstå, eller veldig lang å lese.

Lille norske leksikon ble lansert 12. september i år. Målet med Lille norske leksikon er å gi informasjon forklart på en enkel måte. Tekstene skal ikke være for lange.

– Vi har jobbet mye med å gjøre det forståelig. Lille norske leksikon er gratis og tilgjengelig for alle.

Det sier Guro Djupvik. Hun er redaktør for Lille norske leksikon.

– Vårt mål er at folk kan sette seg inn i det de ønsker av tema.

Bilde fra klipping av snor under åpning av Lille norske leksikon.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har vært med å lansere leksikonet. Han mener det å forstå informasjon er viktig for å orientere seg i verden og samfunnet.

Han tror Lille norske leksikon vil gjøre det lettere for enda flere å bidra i det norske samfunnet og delta i demokratiet.

Du har sikkert allerede hørt om Store norske leksikon. Der er tekstene skrevet av eksperter. I Lille norske leksikon er tekstene skrevet av egne forfattere. De er vant til å skrive med et enkelt språk. Så har eksperter sett over tekstene for å sikre kvaliteten på innholdet. Deretter har mer enn 1 500 skoleelever lest informasjonen i leksikonet. Også elever fra voksenopplæring og medlemmer fra Dysleksi Norge har hjulpet til.

Elevene har sagt ifra om noe er for vanskelig. Da er tekstene blitt endret på.

– Vi har jobbet mye med å gjøre det så forståelig som mulig, sier Djupvik.

Djupvik sier de har valgt emner alle trenger for å klare seg i Norge. Emner som sier noe om hvordan samfunnet fungerer. Og emner som unge er opptatt av.

Guro sier det fins mye info på internett. Ofte er det enkleste for de unge å finne informasjon på YouTube og TikTok. Men informasjonen er ikke alltid til å stole på.

– Vi skal bruke internett til å finne informasjon. Da må det finnes gode kilder. Det ønsker Lille norske leksikon å være.

De har hatt spesielt elever på barne- og ungdomsskoler i tankene. Hun tror likevel også andre kan ha god nytte av leksikonet. For eksempel de som lærer norsk, eller andre som vil sette seg raskt og enkelt inn i et tema. Vil du lese mer om et emne, finner du lenke videre til samme tema i Store norske leksikon.

– Jeg håper mange vil ta i bruk leksikonet vårt, sier Djupvik.