Norge

Sakene du bør få med deg fra Stortinget i høst

Abort, budsjett og regler for innvandrere. Høsten på Stortinget er hektisk.

Onsdag 2. oktober åpner Stortinget. Den høytidelige åpningen skjer klokka 13, og som vanlig er det kong Harald som får æren.

Men det som skjer etterpå, er minst like viktig å få med seg.

– Vi går nå inn i det siste året i denne stortingsperioden. Det er som regel et ekstra hektisk år på Stortinget, sier Masud Gharahkhani. Han er president på Stortinget.

På menyen i høst står selvsagt budsjettet for 2025. Regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett. De sier hvordan Norge bør bruke penger i året som kommer. Det skjer allerede mandag 7. oktober.

Noen vil bli skuffet, andre vil bli glade. Vi vet allerede at regjeringen vil bruke mye penger på Forsvaret. Politiet skal få mer, slik at de kan bekjempe kriminalitet. Noen av oss slipper unna med å betale mindre i skatt. Andre kan få slettet deler av studielånet, hvis de bor i «riktig» kommune.

Fasiten må vi likevel vente en uke på. Regjeringen må siden forhandle med partiet SV om bruken av penger. Når de er blitt enige, har de sammen et flertall på Stortinget.

– Her blir det nok intense forhandlinger på Stortinget før vi etter planen vedtar budsjettet før jul, sier Gharahkhani i en kommentar til Klar Tale. Å vedta statsbudsjettet er en av de viktigste oppgavene Stortinget har, sier han.

Mens partiene diskuterer budsjettet, er det andre saker som venter. Kollektiv beskyttelse, blant annet. I dag får ukrainere beskyttelse i Norge som ei gruppe. De slipper å bli vurdert hver for seg. En ukrainer får tillatelse til å bli i Norge for ett år av gangen i inntil tre år. Regjeringen forslår å endre regelen om dagens tre år til fem år. En ukrainer kan da være midlertidig beskyttet i inntil fem år. Stortinget behandler saken 12. november.

Regjeringen vil endre loven om abort. Den skal bli mer moderne. I dag kan en gravid kvinne selv velge å ta abort fram til uke 12 i svangerskapet er slutt. Etter det må hun søke om lov til å avbryte graviditeten. En endret lov kan gi kvinnen rett til å selv velge abort til uke 18 i svangerskapet. I tillegg vil regjeringen fjerne dagens nemnder som bestemmer i saker om abort. De vil heller ha nye nemnder, som en lege skal lede.

Stortinget behandler saken 3. desember.

Senterpartiet har vært kritisk. Men noen av medlemmene vil stemme for forslaget likevel, skrev NRK i sommer. Det gjelder likevel ikke alle. Heidi Greni vil stemme imot.

– Jeg støtter dagens abortlov og vil helt klart stemme imot utvidelse til uke 18, sa hun til kanalen.