Norge

Enes Kanter Freedom vil inspirere de unge

Jenter fikk ikke spille basketball i hjemlandet Tyrkia. Nå jobber Enes Kanter Freedom for at alle over hele verden skal få delta i idretten.

– Kan du ringe Ronaldo?

– Hvor mye penger har du?

– Har du spilt mot LeBron James?

– Hvor høy er du?

Elevene i 6. og 7. klasse på Tøyen skole i Oslo spør ivrig. De har fått uvanlig besøk i gymsalen.

Enes Kanter Freedom smiler vennlig mot elevene 2,11 meter over bakken. Den høye mannen er tidligere proff basketballspiller. Han har blant annet spilt i NBA, Nord-Amerikas største basketball-liga.

Men Freedom er også kjent for andre ting enn basket. Han bruker stemmen sin. Han kjemper for frihet, menneskerettigheter og likestilling.

– Hvordan er det å spille i NBA, spør en elev.

– Det er fantastisk. NBA gir deg en svær plattform. Plattformen kan du bruke til å snakke til verden. Jeg har brukt den til å snakke om menneskerettigheter og likestilling. Jeg har brukt den til å hjelpe folk, svarer Freedom.

Aktivisme har sin pris

Men det koster å bruke stemmen sin, slik Freedom har gjort.

Han har blant annet kritisert tyrkiske myndigheter og president Recep Tayyip Erdogan. Det har kostet ham passet til hjemlandet sitt.

Freedom er også upopulær i Kina. Han har kritisert landet for diskriminering av folket i Tibet. Han var også sterk motstander av OL i Beijing. Det skjedde mens han spilte for klubben Boston Celtics.

Kritikken førte til at Kina sluttet å sende kampene til laget på TV. Klubben tapte flere millioner dollar.

Rollen som aktivist har kostet Freedom karrieren i basketball, ifølge ham selv. Ingen klubber vil signere avtale med ham.

Bildet viser Enes Kanter Freedom med en basketball i en gymsal på Tøyen skole i Oslo. Foto: Anders Stensland Olsen

Ble nominert til fredsprisen

Det er få andre idrettsstjerner som bruker stemmen sin som Freedom gjør. Engasjementet hans blir lagt merke til over hele verden.

I 2022 ble han nominert til Nobels fredspris. Nominasjonen kom fra Grunde Almeland. Han er fra partiet Venstre. Freedom bruker stemmen sin til tross for følgene det har for ham, sa Almeland den gang.

Freedom bruker stemmen sin også til å endre idretten. Det er en av årsakene til at han besøker Norge.

– Jeg reiser verden rundt for å inspirere barn så mye som jeg kan, sier Freedom til Klar Tale.

Norge var et av landene han ville besøke, på grunn av nominasjonen til fredsprisen, sier han.

– Nominasjonen betød mye for meg. Jeg ville gi noe tilbake til Norge. Den beste måten jeg kan gjøre det på, er å prøve å inspirere de unge.

– Det er mange privilegerte barn der ute. Samtidig er det mange som er mindre privilegerte, sier Freedom.

Han ønsker å møte og snakke med dem alle.

– De stiller mange gode spørsmål. Vi snakker mye om basketball. Men også om spørsmål som er større enn basketball. Som rasisme, eller hva det betyr å være en suksessrik idrettsutøver, forteller han.

Idrett for alle

Freedom jobber for tiden med et større prosjekt. Prosjektet handler om mangfold og inkludering i idretten.

– Jeg vokste opp i Tyrkia. Der fikk bare gutter lov til å drive med idrett da jeg vokste opp. Søsteren min ville også spille basketball, men familien min lot henne ikke gjøre det. Det var ikke akseptert i samfunnet, sier han.

Det vil Freedom endre på. Idretten skal være for alle, mener han.

Norges basketballforbund er involvert i Freedoms prosjekt. Han har besøkt dem også på norgesreisen sin. Målet er å gjennomføre en turnering for norske jenter i februar. Turneringa skal være for jenter fra hele landet.

Freedom har arrangert lignende turneringer andre steder i verden.

– Jeg vil gi alle jenter muligheten til å vise seg fram. Jeg vil gi dem selvtilliten og troen på at de kan klare hva enn de vil, sier han.

Tilbake i gymsalen på Tøyen skole står kampklare elever. De skal spille basket med NBA-stjerna Enes Kanter Freedom.

Elevene dribler seg rundt og forbi den høye mannen. Basketballen treffer hyppig kurvene på begge sider av banen. Kanskje har skolen noen fremtidige spillere i NBA?

Freedoms budskap til elevene er klart:

– Jeg håper dere også kan få en slik plattform som jeg har fått. Og at dere bruker plattformen til å inspirere og opplyse yngre generasjoner.

Andre kilder: NRK, The New York Times