Åtte av ti tenåringer føler de har noen å betro seg til. Likevel syns fire av ti det er vanskelig å gjøre det når de sliter eller føler seg nedfor. Det viser en undersøkelse Opinion har gjort for Røde Kors. De har stilt spørsmål til ungdommer mellom 13 år og 18 år.
– Ungdommene forteller hvorfor de er redde for å snakke om ting eller oppsøke hjelp. De sier de er redde for å bli dømt og for følelsen av å være til bry, skriver Røde Kors.
Snakker om angst og forelskelse
Undersøkelsen er gjort i forbindelse med at Kors på halsen fyller 40 år. Det er Røde Kors sin hjelpelinje for barn opptil 18 år. Unge kan snakke med frivillige på telefon, chat eller e-post.
De fleste snakker om temaer som selvmord, forelskelse, angst, fakta om kropp og selvskading.
Tre av fire tenåringer sier det er viktig for dem å bli hørt i saker som handler om dem. De fleste trives på skolen. Men skolen er likevel hvor unge oftest føler de ikke blir hørt eller tatt på alvor.
Det handler ofte om at lærerne ikke har nok tid til den enkelte.
Sosiale medier
Nelli Kongshaug er leder for Kors på halsen. Hun sier at unge alltid har hatt utfordringer i oppveksten. Men hun mener mobiler og sosiale medier er noe nytt unge også må forholde seg til.
Ungdommene har selv forslag til hva som kan gjøre det lettere å be om hjelp. De ønsker seg blant annet mer åpenhet og bedre informasjon om hjelpetilbud.
– Vi som samfunn må lytte til barn og ta dem på alvor, skriver Anne Bergh i rapporten.
Hun er generalsekretær i Røde Kors.