Norge

Vaksine hjelper mot hjernehinnebetennelse og blodforgiftning

Bakterien barn blir vaksinert mot, kan føre til blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.

Barn blir vaksinert mot bakterien pneumokokk. Antall smittede barn under 10 år er redusert med 80 prosent på knapt 20 år.

Bakterien kan føre til lungebetennelse. Den kan også føre til mer alvorlig sykdom som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.

– Antall tilfeller av hjernehinnebetennelse og blodforgiftning går ned. Dette viser at vaksinene virker, sier Vegard Eldholm til NTB.

Eldholm er forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI). Han har jobbet med en studie sammen med flere forskere. De har sett på utviklingen av pneumokokkbakterien.

Studien ble nylig publisert i det medisinske tidsskriftet Genome Medicine.

Barn og eldre mest utsatt

Mange dør av bakterien Streptococcus pneumoniae hvert år. Små barn, eldre og sårbare grupper er spesielt utsatt.

1 082 personer ble registrert med pneumokokksykdom i 2005. Norge begynte å vaksinere barn mot bakterien i 2006. I 2023 hadde 613 sykdommen.

– Nedgangen er spesielt tydelig blant barn under 10 år.

Blant barn under 10 år har antall smittede gått ned med 80 prosent.

Å vaksinere barn har også beskyttet eldre. Når færre barn blir syke, blir det også mindre smitte til for eksempel deres besteforeldre. Det skriver forskerne i en pressemelding.

FHI anbefaler likevel vaksinasjon av alle personer over 65 år. De anbefaler også personer i risikogrupper å vaksinere seg. Vaksinen kalles pneumovax-vaksinen.

Kommer nye typer

Pneumokokkbakterien kommer i stadig nye varianter. Det kalles serotyper. Forskere jobber med å finne ut hvor ofte og raskt slike nye varianter utvikler seg.

– Vaksinen beskytter allerede mot hele 23 serotyper, sier Eldholm.

Nye vaksiner er også på vei. Den siste ble godkjent av EU-kommisjonen i år.