Om sommeren får vi D-vitaminer gjennom sola i tillegg til fra maten. Kostrådene anbefaler at du får i deg 10 mikrogram av vitaminet hver dag. De som er eldre enn 70 år bør få i seg det dobbelte.
De med mørk hud bør dessuten ta tilskudd hele året. Det har Helsedirektoratet anbefalt Klar Tales lesere tidligere.
Du bør passe på å få i deg nok D-vitamin hele året, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet.
– D-vitamin er viktig hele året, sier Granlund.
Hun sier at en del mat inneholder D-vitamin.
– Men det er ikke så mange som får i seg nok D-vitamin gjennom maten vi spiser, sier hun.
Alle bør få i seg ekstra vitamin D
Siden solen er en viktig kilde til D-vitamin, får de fleste nok D-vitamin om sommeren.
Om vinteren er det verre.
– I Norge er det lite sol om vinteren, og huden er ofte dekket til på grunn av kulde. Derfor får de fleste for lite D-vitamin om vinteren.
Derfor bør de fleste av oss passe på inntaket av D-vitamin i de mørke månedene.
– De aller fleste vil ha behov for ekstra D-vitamin de neste månedene. Drikker du mye melk tilsatt D-vitamin og spiser mye sild og makrell? Da kan du muligens få i deg nok uten tilskudd.
Hvordan merke om du mangler D-vitamin?
Granlund sier vitamin D er viktig for å bygge opp og ta vare på skjelettet.
– Sammen med kalsium sørger D-vitamin for at skjelettet blir hardt. Får du i deg for lite, kan du i verste fall lettere brekke ben i kroppen, eller få sykdommer i skjelettet. D-vitamin kan også være viktig for immunforsvaret, sier Granlund.
Hun sier at noen føler seg slappe hvis de mangler vitamin D. De fleste merker derimot ingenting.
– Hvis du er usikker, kan legen måle med en blodprøve. Men for de fleste er det lurt å ta D-vitamin-tilskudd gjennom vinteren uansett.