Mat har blitt mye dyrere å kjøpe. Likevel kaster vi mye av maten vi kjøper.
Norge ønsker å kutte matsvinnet med 30 prosent. Det skal skje innen år 2025, er målet. Det ser ut til å gå dårlig.
– Vi er ikke helt i rute, sier Petter Brubakk til TV 2. Han er leder for Matsvinnutvalget. Han er også direktør i NHO Mat og Drikke.
Brubakk sier at de har dårlig tid.
Nordmenn har blitt flinkere. På ni år har vi kuttet i matkastingen med 21 prosent. Det viser en oversikt fra Norsk institutt for bærekraftsforskning.
I 2017 ble myndighetene og bransjen enige om en avtale. Målet er å halvere matsvinnet innen 2030 sammenlignet med nivået i 2015.
Et delmål var å redusere matsvinnet med 30 prosent innen 2025, målt i kilo per innbygger.
– Men vi er på god vei, sier Brubakk.
Hvem kaster maten? Både du og jeg. Også de som produserer mat, kaster. Det samme gjelder jordbruket.
Geir Pollestad er landbruksminister. Han sier at regjeringen jobber med flere ting for å bedre situasjonen. Blant annet en egen lov om kasting av mat.
– Det vi er opptatt av nå, er målet for 2030, sier Pollestad.